Akcije u Urbanom povrtnjaku

četvrtak, 05.05.2011. - četvrtak, 05.05.2011.
Urban_Festival11_500

Urbani povrtnjak dugoročni je suradnički projekt čija se prva faza odvija u okviru Urban Festivala 11 kroz period od svibnja do listopada 2011. Projekt se bavi uspostavljanjem urbanog povrtnjaka na krovnoj terasi Studentskog centra u Zagrebu, a dugoročno istraživanjima mogućnosti, uvjeta i okolnostima uzgoja povrtnjaka u urbanim sredinama. U svibnju, lipnju i rujnu odvijat će se niz vrtlarskih radionica vezanih za različite segmente održavanja vrta: sadnju, kompostiranje i navodnjavanje, kao i za ubiranje njegovih plodova: korištenje začinskog bilja i zdravo konzerviranje povrća. Vrt grade i o njemu se brinu: [BLOK], Ivan Gregov, Kultura promjene SC-a, Naturalistas, Dražena Pavlović – Lučić, Daniel Rodik i Vladimir Tatomir.

Prvo predavanje i radionicu biološkog vrtlarenja održat će se u petak, 6. svibnja u 18 sati, a vodit će ih Božica Papeš – Mokos koja već dugo godina radi na zaštiti prirode i okoliša. Bila je aktivna u Austrijskom institutu za ekopedagogiju, bavi se uzgojem starih sorti i očuvanjem tradicijske arhitekture. Aktivna je u radu udruga Rustica i Zelena mreža aktivističkih grupa.

Urban Festival 11 fokusira se na javne prostore na margini javnog interesa, kao i na problematiziranje rasta grada u visinu kao procesa koji može, i trebao bi, generirati nove javne prostore, ali je redovito oruđe korporacijskog i privatnog kapitala za zaposjedanje grada, generirajući ekskluzivne prostore namijenjene komercijalnim ili marketinškim sadržajima, a zatvorene za širu javnost. Tijekom svibnja i lipnja umjetnici i aktivisti će realizirati pojedine projekte, dok će festivalski program u listopadu kroz niz diskurzivnih, prezentacijskih i izvedbenih jedinica otvoriti u javnosti diskusiju o specifičnim aspektima teme kao i o produciranim radovima.

Predavanje i radionica trajat će dva do tri sata, a sudjelovanje je besplatno. Poželjno ali ne i obavezno je donijeti vlastite vrtlarske rukavice. Broj sudionika je ograničen na 30, a svoj dolazak potvrdite na ana@urbanfestival.hr ili sms-om na 091 256 56 56.


Povezano