Zodijak kao prostor umjetničke igre

Donosimo ilustriranu refleksiju nastalu kao odgovor na Cirkoraminu predstavu "Zodiac – Krug malih životinja".

autorica:
Sunčana Brkulj

U najnovijem nastavku Kulturpunktove serije ilustriranih refleksija na programe nezavisne kulturne scene, pozvali smo ilustratoricu i animatoricu Sunčanu Brkulj da odgovori na cirkusku predstavu Zodiac – Krug malih životinja. Riječ je o posljednjem, trećem nastavku Cirkoraminog Horror House Projecta, trilogije koja se zasniva na zastrašujućim pojavama koje se nadvijaju nad cirkusom, a čija je namjera “kroz igru izvođača dati početne smjernice za izvedbeno otkrivanje tajni Zodijaka”.

Predstava, kako dalje objašnjava popratni tekst, kroz natalne karte izvođača obrađuje “utjecaj planeta (prst sudbine) na život grupe i pojedinca, u ovom slučaju cirkuskog umjetnika, dok gledatelji svojim horoskopom teorijski aktivno sudjeluju u predstavi, uzrokujući svojim prisutstvom izmjene planetarne energije. Svaka izvedba je pomalo drugačija, ovisno o konstelaciji planeta na dane izvedbe (osobito retrogradnog Merkura :-), sastav publike i prevlast određenog znaka”. A kako je konstelacija i energija izvedbe utjecala na ovu nastanak ove ilustracije, objasnila nam je sama autorica.

“Super mi je ideja predstave i način na koji je prezentiran nastup, skoro kao neka igra između izvođača koji se međusobno ‘dodavaju’ svojim pokretima tijela. I tema astrologije mi je bliska pošto sama dosta često provjeravam koji su planeti odgovorni za moje probleme. Razmišljala sam u smjeru da napravim vrlo naivnu likovnu interpretaciju, i polazeći od naslova predstave Krug malih životinja prikazala sam znakove zodijaka kao doslovno male životinjice te ih stavila u međusobni suodnos, gdje kruže ili plešu jedni s drugima, ili se možda međusobno bore svojim negativnim energijama”, kazala nam je Sunčana, podijelivši s nama pored naslovne ilustracije i prvu skicu na kojoj možete provjeriti kako izgleda vaš znak.

Ovom ilustracijom također vas uvodimo u Kulturpunktov tjedan strave, u kojemu ćemo povodom Halloweena, Dana mrtvih i srodnih aktualnih svetkovina kroz niz priloga prizvati različite utvare, čudovišta i ostale fantastične pojave i bića.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano