Virtualni prostor za filmsko druženje

Povezujući audio, video i tekstualne sadržaje, online magazin Kino teka otvara prostor za raspravu i promišljanje djela, autorskih opusa, žanrova i drugih filmskih tema.

kinoteka_630

Zagrebačka Kinoteka posljednjih se mjeseci profilirala kao jedno od rijetkih mjesta gdje se na redovnom repertoaru uz filmske klasike mogu pogledati i novi autorski, nezavisni i umjetnički filmovi. Za aktivnije uključivanje kina u Kordunskoj ulici u kulturni život grada zasigurno je zaslužno njegovo novo programsko vodstvo, koje je pred kraj 2019. preuzeo Mario Kozina, filmski kritičar i suradnik nekolicine filmskih festivala, među ostalim i 25 FPS-a kojemu je jedan od selektora.

Za razliku od ranijeg kinotečnog koncepta temeljenog na redateljskim i glumačkim opusima, Kozina program kurira tematski, obuhvaćajući autorski, stilski i žanrovski različite naslove. Uz filmske klasike, važno mjesto programa zauzimaju i recentni naslovi koje značajan dio publike još uvijek, umjesto u multipleksima, radije gleda u nezavisnim kinima. Takvo programsko određenje rezultiralo je porastom vidljivosti i posjećenosti Kinoteke, a novo vodstvo pokazalo je i želju za otvaranjem prema diskurzivnim i edukativnim sadržajima neizbježnima za odgoj nove generacije filmske publike.

Uspješan početak prekinula je globalna pandemija koja je uživanje u filmovima pred velikim platnom preselila na 15-inčne zaslone. U iščekivanju da se stvore uvjeti za ponovno pokretanje kinoprikazivačke djelatnosti, dio nezavisnih kina je u suradnji s mrežom MUBI svojim gledateljima ponudio besplatan pristup toj online platformi, koja svakodnevno nudi 30 antologijskih, klasičnih, zaboravljenih, neovisnih, suvremenih art-filmova. Prazno mjesto filmskih druženja i rasprava koje povezujemo s odlaskom u kino, Kinoteka je pak preselila online, pokrenuvši filmski magazin Kino teka. Cilj mu je, kažu, u trenutnim okolnostima otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih te umjetničkih tema.

“Već neko vrijeme planiramo pokrenuti redovni diskurzivni program koji bi funkcionirao kao nadogradnja filmskih programa, s online sadržajima kao opcijom. Aktualna situacija, u kojoj mnogo vremena provodimo unutar četiri zida i za računalom, potakla nas je da online filmski magazin što prije lansiramo kao pilot-projekt, a u nadolazećim tjednima planiramo ga nadograđivati”, rekao nam je voditelj filmskih programa i urednik magazina Mario Kozina.

Kino teka se sastoji od nekoliko stalnih rubrika u video, audio i tekstualnom formatu, koje se od prvog tjedna svibnja redovito objavljuju na službenoj internetskoj stranici i društvenim mrežama kina. Virtualne kave donose videorazgovore s istaknutim pojedincima s filmske scene, Klasici u vremenu karantene uključuju rasprave na temu filmskih naslova kojima su se suradnici magazina vratili nakon dugo vremena, dok će se u Dolazećim atrakcijama pisati o filmovima koje jedva čekaju vidjeti na velikom platnu. Svaki tjedan objavljivat će se i nova Filmska lista s popisom filmova koji istražuju određenu temu, kao što su naslovi koje nakon iskustva karantene gledamo drugačijim očima.

Suradnici Kinotekina online magazina su predstavnici mlađe generacije filmskih kritičara, filmologa, urednika i kustosa/programera, koji su zanat izbrusili surađujući s filmskim časopisima, portalima, radijskim i televizijskim emisijama i festivalima, a među njima ih se nekolicina i praktično bavi filmom. Magazin će uključivati i suradnje s partnerskim kulturnim institucijama, među kojima je i već pokrenuti Filmsko-čitateljski klub na temu filmskih adaptacija nastao u suradnji s Booksom u kojem ljubitelji sedme umjetnosti mogu sudjelovati online, do ponovnog druženje pred velikim platnom.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano