Umjetnički proces kao kontinuirana tranzicija

U artist talku pod nazivom Ostaci izdržljivosti / Raslojavanje nevidljivog multimedijalna umjetnica Nina Kurtela će se osvrnuti na svoj radni proces.

pripremio:
Lujo Parežanin
nina_kurtela_talk_630

U ponedjeljak, 14. ožujka u 18 sati u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će artist talk Nine Kurtele pod nazivom Ostaci izdržljivosti / Raslojavanje nevidljivog.

Nina Kurtela je multimedijalna umjetnica čiji rad se zasniva na koreografskim i site-specific praksama. Kroz svoju konceptualnu i često nematerijalnu umjetničku praksu koristi se metodologijama slučajnosti, izvedbenosti, izdržljivosti, prisutnosti, ustrajnosti i rituala dok propituje pojmove nematerijalnog rada, identiteta, pripadnosti, doma, sjećanja i intimnosti.

Kako stoji u službenoj najavi, ovom prigodom će govoriti o procesima i metodologijama svog rada u odnosu na nekoliko svojih izvedbenih projekata koji obuhvaćaju različite medije i forme: film, video, instalacije, performanse i pokret. Kurtela će se osvrnuti i na svoj istraživački proces, koji djeluje u međuprostorima izvedbenog, likovnog i videoizričaja. Zahvaćajući neke od svojih intimnih preokupacija, kao i specifičnosti društvenih odnosa koje stoje iza njih, Kurtela kroz diskurs, slike i pokret dekonstruira vlastiti radni proces kao kontinuiranu tranziciju.

Nina Kurtela je izlagala je i prezentirala radove u različitim kontekstima – od muzeja i galerija do filmskih, kazališnih i plesnih festivala te javnih prostora, uključujući KW Berlin, MUMOK Beč, MSU Zagreb, HKW Berlin, 104 Paris, Tokyo Opera City Gallery, Royal Albert Hall London, Ars Aevi Sarajevo, Tanz Im August Berlin, Transmediale Berlin, Oberhausen Film Festival, Survival Kit Riga, X-border Art Biennial Sweden i dr. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića, a potom završila studij za suvremeni ples, koreografiju i kontekst – HTZ pri Universität der Künste u Berlinu. Godine 2017. u Zagrebu osniva umjetničku organizaciju Jagoda, koja se bavi razvojem diskurzivnog prostora, interdisciplinarnih suradnji, stavljanjem fokusa na procesualnost umjetničkog stvaralaštva te osnaživanjem lokalnih (umjetničkih) zajednica kroz razmjenu različitih umjetničkih praksi i metodologija rada.

Događanje u Kinu Kinoteka dio je WHW-ove serije videoprograma i razgovora Umjetničke ekologije.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura na prekretnici koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano