Raspetljavanje čvorova kolonizacije u modi

Na salonskom okupljanju u Centru za istraživanje mode i odijevanja Erica de Greef predstavila je nove pristupe u istraživanju i arhiviranju (žive) afričke mode.

FOTO: Azola Krweqe, Siviwe James, 2dots

Okukowoola! Tangaza! Vula umnxeba! Isimemezelo! Open Call!

Nabrojeni izrazi na Ganda, Swahili, Xhosa, Zulu i engleskom jeziku osvanuli su na Instagram stranici istraživačko-modnog projekta The Fold. Projektom The Fold Erica de Greef i Lesiba Mabitsela preispituju jezik suvremene afričke mode sastavljanjem rječnika u koji uključuju i povezuju politički marginalizirane afričke jezike s namjerom dekolonizacije modnog jezika.

Njihov je projekt ujedno i odgovor na pitanje iz članka o afričkom leksikonu, danas poznate južnoafričke blogerice i popkulturne kritičarke Khensani Mohlatlole. Mohlatlole je 2021. godine pisala o južnoafričkoj modnoj sceni u kontekstu tada aktualne Met Gale i izložbe na temu američkog modno-vizualnog identiteta. Referirajući se na probleme odnosa između modernosti, aktualnosti i tradicije kojima se Greef i Mabitsela danas bave, autorica zaključuje da je leksik afričke mode ispisan u maniri kolaža, konstantno se mijenjajući, stvarajući i parajući s kulturom i jezikom, pritom uvelike oviseći o političko-povijesnim prilikama, dugom razdoblju kolonizacije i apartheidom koji je završio tek 1994. godine. 

Mohlatlole je i autorica raznih formi internetskog sadržaja, radi kratke tiktokove, reelse i duže, elaborirane video-eseje na svom Youtube kanalu na temu povijesne mode i repozicioniranja crnkinja uključivanjem tradicijski tipiziranih elemenata i njihovom suvremenom (re)kontekstualizacijom. Zanimljivo je da u jednom od tiktokova (u kojima se sprema na influencerski event) koristi perličasti vez, koji je Erica de Greef predstavila na salonskom okupljanju u Centru za istraživanje mode i odijevanja (CIMO) u Zagrebu. Vez na hlačama dio je doktorata de Greef u kojem kao polazni artefakt uzima taj odjevni predmet kako bi istražila i proširila postojeće klasifikacijske kategorije u tri različita muzeja – Etnografskom, Kulturno-povijesnom i Iziko Južnoafričkom Muzeju u okviru ideje dekolonzacije muzejske baštine.

FOTO: Khumo Morojele, Instagram

De Greef u suradnji s Mabitselom 2019. godine pokreće AFRI- African Fashion Research Institute kako bi stvorili platformu za istraživanje povijesno zanemarivane afričke mode. Na predavanju u CIMO centru de Greef je predstavila nekoliko umjetnika_ca i videa koji su nastali u suradnji s platformom AFRI. 


Među njima se nalazi i projekt Dunusa: Life of a Garment iz 2023., nazvan prema velikoj tržnici robe i vlasulja u Johannesburgu, gdje dizajnerski trojac koji čine Khumo Morojele, Klein Muis i Jack Markovitz nabavlja materijale za lookbook. Adresirajući problem prekomjerne proizvodnje i konzumacije mode u video formatu, dizajneri se priključuju trendu prokazivanja industrije mode, čiji se modus operandi nastavlja na odnose uvjetovane kolonizacijom. 

Aktiviranje živih arhiva bitan je projekt u sklopu The Folda, a u formi podcasta ga vodi Siviwe James, ujedno suradnice kolektiva not_enough koji je lani gostovao u GMK. Podcast pruža uvid u naslijeđe, dugogodišnje prakse i običaje u afričkoj modi, poput vezivanja marami, pojašnjavajući pritom njihov simbolički značaj. James je ovom serijom također aktivirala i pitanja o jeziku, ispitujući kako se izrazi korišteni za opisivanje marginalizirane mode uklapaju u zapadnjački  i prevladavajući diskurs o modi. 

FOTO: Afri_digital, Lindo Ndliovu, Thobani K, Paulo Menezes


Preklapanjem, rasklapanjem i uklapanjem izraza temeljitije se bavi Glossar, središnji istraživački projekt The Folda. U fizičkoj inačici, rječnik je napravljen u obliku sličnom origamiju, a rastvaranjem njegovih slojeva otvara se radna definicija i ideja glosara s mnoštvom QR kodova preko cijele stražnje strane. Svaki od QR kodova skenira se u aplikaciji i vodi na pripadajuću glasovnu ili video poruku u trajanju od minute ili manje, koju su na različitim jezicima mogli ostaviti svi u doticaju s modom i njenom proizvodnjom (dizajneri_ce, krojači_ce, tkalci_lje). De Greef napominje kako je rječnik rad u nastajanju, a nedavno je otvoren i drugi poziv na sudjelovanje. Treći program unutar projekta The Fold je panafrička rezidencija, čiji su polaznici svoj rad na istraživanju tkanine od kore prezentirali ljetos na izložbi u Durbapnu (JAR).

Gostovanje Erice de Greef doprinijelo je prenošenju znanja o novim pristupima u istraživanju i omogućilo je publici uvid u eksperimentalne prakse arhiviranja (žive) mode. Rad projekta može se preko podcasta i snimljenih razgovora pratiti online, a predstavljene pristupe produkciji, edukaciji i analizi zasigurno treba razmotriti i u kontekstu lokalnih politika očuvanja i tumačenja modno-tekstilne industrije i njene ostavštine.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano