Puzajuća smrt društvenih platformi

Prosvjed korisnica_ka i moderatorica_a platforme Reddit još nas je jednom podsjetio da istinski društven internet ne može biti izgrađen na privatnoj infrastrukturi.

foto: Brett Jordan/Unsplash

Reddit, online platforma koja okuplja stotinu tisuća aktivnih zajednica i sadrži milijune rasprava posvećenih nebrojenim temama, u travnju je najavila nova pravila pristupa sadržaju i podacima koje stvaraju njeni korisnici i korisnice. Naime, Reddit je početkom srpnja krenuo naplaćivati korištenje svog sučelja za programiranje aplikacija (engl. Application Programming Interface – API). Radi se o skupu protokola koji omogućuju pristup podacima, kao i komunikaciju između različitih softvera – drugim riječima, Redditov API je bilo kome omogućavao stvaranje aplikacija, botova, usluga i istraživačkih projekata uz besplatno korištenje golemih količina podataka koje korisnici platforme svakodnevno objavljuju. No najava promjene pravila potaknula je prosvjede tisuća zajednica (ili subreddita) tijekom čijeg trajanja je njihov sadržaj postao nedostupan javnosti i oglašivačima. Prosvjedi koji su započeli još 12. lipnja utjecali su i na neke od Redditovih najvećih najvidljivijih subreddita – kao što su r/pics, r/music, r/history, r/sports i r/gaming, sve redom zajednice s višemilijunskim članstvom – ali bi posljedice mogao osjetiti i internet kakvog poznajemo.

Prema Redditovom obrazloženju, nova pravila podrazumijevaju registraciju i plaćanje pristupa podacima nakon prelaska određenog praga ili u slučaju njihova korištenja u komercijalne svrhe. Kao važan cilj nove prakse kompanija ističe i navodno sprječavanje drugih velikih tehnoloških kompanija da korisnički sadržaj besplatno koriste za “treniranje” modela umjetne inteligencije. Međutim, ograničenje pristupa podacima dovelo je do burnih kritika i protesta od strane korisnika_ca i moderatorica_a koji se za razne svrhe oslanjaju na Redditov API. Tako će se na primjer aplikacije koje nude alternativne načine za pregledavanje Reddita potencijalno morati isključiti ili pak ograničiti svoju funkcionalnost zbog visokih troškova pristupa podacima, što posebno pogađa moderatore_ice platforme.

Moderatori i moderatorice Reddit u suštini su neplaćeni volonteri_ke ključni_e za održavanje kvalitete svojih zajednica, ali i čitave platforme – oni_e provode pravila, uklanjaju neželjenu poštu, rješavaju sukobe, organiziraju događaje i potiču angažman među korisnicima. Međutim, moderatorice_i  dobivaju nisku razinu podrške od uprave Reddita, te se nerijetko moraju nositi s uznemiravanjem, prijetnjama i zlostavljanjem od strane korisnika ili drugih moderatora. Ograničenje pristupa API-ju im taj neplaćeni rad dodatno otežava time što im onemogućava pristup raznim korisnim alatima nedostupnima na službenoj aplikaciji. Tijekom spomenutih prosvjeda, koje su moderatori predvodili uz podršku svojih zajednica Reddit je nad njima vršio veliki pritisak da ponovno otvore zatvorene subreddite ili se suoče s uklanjanjem sa svojih pozicija. Nova pravila stupila su na snagu početkom srpnja, a nakon pritisaka od strane kompanije većina subreddita vratila se normalnom funkcioniranju. No značajan broj zajednica nije odustao od borbe te se okrenuo drugačijim taktikama – poput promjene pravila subreddita kako bi se isključivo dopustilo objavljivanje slika komičara Johna Olivera – dok pak dio korisnika i korisnica traži alternative Redditu. 

Nova politika također je dovela do mnogih pitanja o Redditovim motivima i ciljevima iza promjene. Neki kritičari tvrde da Reddit jednostavno pokušava eliminirati ili obeshrabriti aplikacije i usluge trećih strana koje se natječu s  proizvodima i izvorima prihoda platforme. Drugi se pak brinu da Reddit pokušava proširiti kontrolu i cenzuru nad svojom platformom i podacima, što bi moglo utjecati na raznolikost i slobodu izražavanja njegovih korisnika – doduše, zbog problema s rastom govora mržnje i raznih vrstama šovinizma na platformama teško je procijeniti o kakvoj je slobodi izražavanja riječ. Međutim, važno je primijetiti da Redditovo ograničavanje pristupa podacima tek jedan dio trenda “zatvaranja” društvenih platformi. 

Kako je to u nedavnom članku primijetio novinar portal The Verge, “društveni web se mijenja na tri ključna načina: prelazi iz javnog u privatni; prelazi s rasta i angažmana, što općenito uključuje stvaranje dobrih proizvoda koji se ljudima sviđaju, na beskompromisno povećanje prihoda; i pretvara se u posao zabave. Ispostavilo se da nema novca u međusobnom povezivanju ljudi, ali postoji bogatstvo u stavljanju oglasa između okomito pomičnih videozapisa koje gleda mnogo ljudi”. Ovaj je fenomen tehnološki kritičar Cory Doctrow zahvatio u famoznom konceptu entšitifikacije interneta. U članku za The Wired, Doctrow je opisao kako su nam platforme u početku uvijek privlačne jer omogućuju nove i kreativne oblike komunikacije ili općenito omogućuju nešto što želimo, da bi zatim, potaknute profitnom logikom, bile prisiljene podilaziti komercijalnim interesima nauštrb interesima svojih korisnika i zajednica. Takav razvoj događaja možemo pratiti na primjeru aktualnog raspadanju Twittera (koji je također ranije ove godine krenuo naplaćivati pristup svom API-ju), a o kojem je za Kulturpunkt pisao Vlado Vince.

Iako su društvene platforme uvijek bile daleko od otvorenih i pozitivnih prostora, smanjenje golemih financijskih ulaganja u tehnološki sektor koje je tijekom prethodnog desetljeća subvencioniralo neodržive poslovne modele mnogih online servisa i koje trenutno stvara sve veći pritisak za izvlačenjem što više profita od korisnika, guši i sav preostali entuzijazam za sudjelovanje u platformama. Svojevrsna lekcija koju možemo naučiti iz načina na koje Reddit, Twitter, Meta i drugi trenutno tretiraju svoje korisnike_ce, moderatore_ice, kao i sve one čiji rad omogućuje da društvene platforme budu prostori koje uopće želimo posjećivati, jest da istinski društven internet ne može biti izgrađen na privatnoj infrastrukturi.


Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Ekosustavima uključive kulture koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano