Promjene koje želiš vidjeti

Portal Aktivizam.hr na jednom mjestu donosi aktivnosti organizacija, kolektiva i pojedinaca u čijoj su srži djelovanja ekološka, društvena, rodna ili ekonomska pravda.

pripremila:
Ivana Pejić
activismFOTO: Rod Long / Unsplash

Aktivistička grupa Zelene akcije pokrenula je novi portal Aktivizam.hr, zamišljen kao mjesto za informiranje i povezivanje udruga, kolektiva i pojedinaca “koji su željni promjena, a spremni na društveni doprinos i solidarnost”. Platforma je to na kojoj korisnici na jednom mjestu mogu pronaći informacije o velikom broju organizacija, neformalnih inicijativa ili kolektiva iz čitave Hrvatske te aktivnostima koje provode. U ovom trenutku okuplja 130 organizacija, objavljeno je preko 170 događanja, a u planu je kontinuirano proširenje broja udruga i aktivnosti.

Na portalu se na jednostavan način mogu pronaći aktivnosti u kojima šira javnost može sudjelovati, poput radionica, tečajeva, radnih akcija, tribina, prosvjeda, volontiranja i slično. Te se aktivnosti mogu filtrirati prema temi, vrsti, datumu i mjestu događaja kako bi svi našli točno ono što ih zanima. Osim navedenog, na portalu su objavljeni kratki informativni profili i kontakti raznih organizacija kako bi zainteresirani saznali koje su mogućnosti uključenja u njihov rad.

Aktivizam.hr svojevrsna je oglasna ploča za aktivnosti koje svijet čine boljim mjestom. S jedne strane omogućuje umrežavanje, udruga međusobno, a s druge, udruga i pojedinaca_ki koji bi se voljeli aktivirati na području svog interesa”, pojašnjava Antonio Dominik, jedan od osnivača portala.

Urednici_e su također definirali kako će sve objavljene aktivnosti biti u skladu s temeljnim vrijednostima portala. Tako portal pruža prostor i promovira grupe u čijoj su srži djelovanja ekološka, društvena, rodna ili ekonomska pravda, nenasilje, inkluzivnost i antidiskriminacija, kao i solidarnost, dobrovoljno sudjelovanje i zajednička akcija te participativna demokracija.

“Iako u Hrvatskoj djeluje velik broj neformalnih i formalnih kolektiva koji nude različite aktivnosti, dosad nije postojalo jedinstveno mjesto na kojem se za njih može saznati, a da pritom ne morate proći kroz puno vijesti ili priopćenja. Zato vjerujemo da je ovaj projekt vrlo koristan te se nadamo da će doprinijeti širenju aktivizma u Hrvatskoj”, zaključuje Dominik.

Ako želite oglasiti svoje aktivnosti na portalu Aktivizam.hr, registrirajte se ovdje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano