Pola stoljeća susreta s umjetnošću

Kroz tekstove, intervjue, spomenarske zapise i grafike, Publikacija Galerija VN – prvih pedeset godina govori o dojmljivom djelovanju tog ključnog izložbenog prostora.

pripremio:
Lujo Parežanin
galerija_vn_630

Izložba Rad/nerad Darija Pejića / Foto: Facebook

Pripremio: Lujo Parežanin

Galerija VN jedan je od ključnih hibridnih izložbenih prostora u Zagrebu. Formalno osnovana 1971. u okrilju gradske čitaonice u Ilici, ogranka Knjižnice Vladimira Nazora, Galerija je prošle godine obilježila pola stoljeća rada, a tu je dojmljivu činjenicu nedavno obilježila izdavanjem monografije Galerija VN – prvih pedeset godina, koja će biti predstavljena u ponedjeljak, 17. listopada.

Kako stoji u službenoj najavi, “svakodnevni nenamjerni susreti građana sa suvremenim umjetnicima i njihovim intrigantnim i provokativnim projektima, učinili su ovaj galerijski prostor mjestom konstantne komunikacije, od one ugodne do konfliktne”. Pored mnoštva povijesnih materijala i dokumenata, publikacija sadrži uvodni tekst Olge Majcen Linn, tekstove Svjetlane Ciglar, Vesne Čabrić, Darka Fritza, Ante Rašića i Mirne Rul, intervjue s Vesnom Čabrić, Borisom Greinerom, Danielom Kovačem, Miranom Klišmanićem i Sunčicom Ostoić, spomenar s doprinosima brojnih umjetnika koji su u Galeriji izlagali te grafički prikaz galerijskih statistika Mihaela Gibe. Na predstavljanju monografije će govoriti voditeljica Knjižnice Vladimira Nazora Svjetlana Ciglar, kustos i istraživač Darko Fritz, nekadašnji voditelji Galerije VN Daniel Kovač i Sunčica Ostoić te kritičarka Mirna Rul. Kao dio programa će se održati i izvedbeno čitanje umjetnika i pisca Borisa Greinera.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano