Otvaranje prostora za rast

Uz objavu rezultata financiranja javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2024. godinu najavljeni su i novi pozivi za podršku neprofitnim organizacijama i mladim umjetnicima.

pripremio:
Matko Vlahović
FOTO: Grad Zagreb

Grad Zagreb objavio je rezultate Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu, kroz koje se financiraju programi nezavisnih organizacija, umjetnika te ustanova kojima grad nije osnivač. S prvim danom veljače objavljeni su rezultati za sve temeljne kulturne djelatnosti, za koje je ove godine dodijeljeno gotovo dvostruko više sredstava nego prošle: ukupno 8,3 milijuna eura naspram prošlogodišnjih 4,3 milijuna. Usto je povećan broj financiranih programa i broj podržanih organizacija, pa su tako u 2024. odobrena 1.384 programa naspram 1.163 programa u 2023. godini.

Objavljeni rezultati obuhvaćaju osam kulturnih djelatnosti i područja: muzejska djelatnost, knjižnična i nakladnička djelatnost te književni programi, audiovizualna/filmska djelatnost, dramska/kazališna i plesna umjetnost, glazbena umjetnost, vizualna/likovna umjetnost, interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, te kulturno-umjetnički amaterizam. Među njima se ipak nije našao popis podržanih programa međunarodne i međugradske suradnje, uključujući i EU fondove, koji je na konferenciji za medije organiziranoj u povodu objave rezultata najavljen za drugi tjedan veljače.

“Ovakvim rastom financiranja ostvaruje se dodatna podrška za već etablirane programe, ali se otvara i prostor za rast kvalitete i opsega programa koji su ranije bili značajno podfinancirani, te za razvoj novih programa”, izjavila je na konferenciji pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Emina Višnić. “Na taj način Grad Zagreb osigurava bolju i raznolikiju kulturnu ponudu za sve građane, za različite ukuse i kulturne navike. Jedan dio te zadaće ostvaruje se kroz rad gradskih ustanova, dok se na različite druge kulturne potrebe odgovara kroz provedbu programa nezavisnih organizacija”, dodala je.

Uz prikaz rezultata Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, Višnić je najavila i druge pozive koje Grad Zagreb planira raspisati u prvoj polovini 2024. godine. Riječ je o dodatnom pozivu za programe međunarodne i međugradske suradnje koji je najavljen za lipanj te novom ciklusu programa Kultura i umjetnost u zajednici koji se ove godine provodi s udvostručenim budžetom, a najavljen je za ožujak. Tu su i sasvim novi pozivi predviđeni novousvojenim Programom razvoja kulture Grada Zagreba: institucionalne potpore za neprofitne organizacije čije je raspisivanje najavljeno za ožujak, potpore poduzetnicima za kulturne manifestacije koje se očekuju u ožujku/travnju, programi interkulturne razmjene, također predviđeni za travanj te programi koji uključuju mlade umjetnike i umjetnice za koje će poziv, prema današnjoj najavi, biti raspisan u lipnju.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano