Kreativni filmski inkubator na obali Save

Iz godine u godinu edukativni programi "Ljetne škole filma" transformiraju prostor gunjanske osnovne škole u filmsku oazu.

FOTO: Ljetna škola filma Gunja, Facebook

Ukorak s lijepim vremenom, nadolazećim podnevnim vrućinama i popodnevnim sparinama, svoja vrata u večernjim satima otvaraju mnoga ljetna kina duž jadranske obale. Ovisno o financijskim mogućnostima, programi kina, namijenjeni lokalnoj publici, ali i turistima, variraju najčešće predstavljajući presjek domaće distribucije uz međunarodne hit filmove. Na drugoj, turistima u ljetne dane manje atraktivnoj, obali rijeke Save smještena je mala oaza amaterske filmske produkcije i prezentacije. Riječ je o Ljetnoj školi filma Gunja (LJŠFG) koja se odvija krajem srpnja ili početkom kolovoza od 2010. godine, a prijave za nadolazeće izdanje su u tijeku.

Ljetna škola filma indirektno je potaknuta angažmanom profesora hrvatskog jezika u lokalnoj školi – Josipa Krunića. Generacije Krunićevih učenika i učenica, poput pokretača programa LJŠFG – Saše Dugonjića, okupile su se oko zajedničkog interesa za umjetnost formirajući Multimedijalni centar pod nazivom Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG). “Iz tog inkubatora proizišli su brojni budući studenti ADU-a, ali i novinarstva te književnosti. Prošle godine nas je nastavnik Krunić napustio, a njemu u čast od ove godine Ljetna škola filma nosi njegovo ime” istaknuo je član SKIG-a i snimatelj Marinko Marinkić.

SKIG, osim Ljetne škole filma, tijekom godine provodi raznovrsne filmske i medijske programe usmjerene osnovnoškolcima na području Gunje. Neki od programa su gostujuće projekcije, osnivanje filmskih družina (klubova) u susjednim naseljima ili provođenje projekata poput Filmske pismenosti u školama

FOTO: Ljetna škola filma Gunja, Facebook

Ljetna škola filma također je namijenjena mlađim generacijama, osnovnoškolcima_kama, srednjoškolcima_kama i studentima_cama, a Marinkić pojašnjava njen razvoj “prvi LJŠFG imao je tri radionice i petnaestak polaznika, a ove godine imamo sedam radionica u kojima očekujemo preko 60 polaznika kako iz Gunje i okolice, tako i iz ostatka Hrvatske.” Ovogodišnje izdanje čini sedam modula, a to su: igrani film, dokumentarni film, animirani film, radiodrama, glazbeni spot, glazbena produkcija i medijska radionica. 

Navedene module vode članovi_ce SKIG-a, a odvijaju se tijekom dana u gunjanskoj Osnovnoj školi Antun i Stjepan Radić. Osim radioničkog programa, Ljetna škola filma organizira i večernji, kino program: “Nakon cjelodnevnih radionica svake večeri priređujemo i projekcije recentnih domaćih filmova u sklopu filmske revije Novo kino Osmijeh“, poručuje Marinko. Filmska revija i njen naziv nadovezuju se na nekadašnje Kino Osmijeh koje je Krunić pokrenuo 1976. godine u Gunji.

O uspješnosti programa govori i činjenica da se na Ljetnu školu filma iz godine u godinu sudionici_e ponovo vraćaju, a Marinkić smjenu generacija pojašnjava: “Imamo dosta ‘povratnika’ na radionice, što nas kao organizatore iznimno veseli i daje nam motivaciju da nastavimo. Voditelji su posebna priča i posebni luđaci, koji umjesto na moru, najtopliji tjedan u godini volonterski provode u Gunji. Među njima su i neki naši bivši polaznici, a sada uspješni mladi filmaši, SKIG-ovci koji su odrasli u Gunji i prijatelji koje smo nagovorili da dođu jednom, pa sad dolaze svake godine.”

Promišljajući buduće planove i geografski potencijal gunjanske Ljetne škole filma, Marinkić nagovještava ideju o tom da školu pretvore u “filmski kamp smješten u prirodu s naglaskom na ekologiju.” No, pothvat takvog opsega ipak zahtjeva više sredstava i vremena, zaključuje. Do tada, članovi_ce “obitelji Skigović” nastavit će s provedbom Ljetne škole filma Gunja Josip Krunić, čije su prijave otvorene do 21. lipnja. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano