Kartografija suvremene medijske scene

Obilježavajući deset godina Trećeg programa HRT objavljuje novu seriju kratkih filmova i animacija suvremenih domaćih umjetnika i umjetnica.

pripremila:
Ivana Pejić
Vitar Drinković, video still

Treći program HRT-a posvećen kulturi, znanosti i obrazovanju započeo je s emitiranjem u rujnu 2012. godine. Prvi signal pušten u eter programa bili su kratki trosekundni animirani jingleovi naših renomiranih animatora i animatorica. Obilježavajući ove sezone deset godina Trećeg, na tragu te prve suradnje, HRT iznova otvara svoj medijski prostor suvremenoj umjetničkoj sceni i od domaćih autora i autorica naručuje niz jednominutnih filmova i kraćih animacija. Predstavljanje video radova održava se u utorak, 17. siječnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, s početkom u 19 sati.

Izbornik umjetnika_ca i radova je redatelj i medijski umjetnik Vladislav Knežević, a okupljeni su pod nazivom Topografije mogućeg koji označava “neku novu kartografiju vizualnih estetika kroz koje se, možda i više nego u bilo kojem drugom mediju, danas ocrtava duh epohe”. 

Radovi koji predstavljaju svojevrsne intervencije u program i pomiču granice percepcije, izvedeni su u različitim tehnikama, originalnih autorskih estetika i rukopisa, a među njihovim autorima su neka od najznačajnijih imena današnje medijske scene. Oslanjaju se i poigravaju višeslojnim kontekstom što ga HRT kao medij omogućuje; od tradicije koju baštinimo još od pionira naše video umjetnosti (GaletaIvekovićMartinisTrbuljakDeković), preko EXAT-a, Gorgone, Novih tendencija, Zagrebačke škole animiranog filma, Muzičkog bijenala, konceptualne umjetnosti sedamdesetih, GEFF -a, hrvatske filmske avangarde, do suvremenih umjetničkih praksi i filmskih umjetnika, animatora i eksperimentatora od kojih koji mnogi  danas imaju velik ugled i izvan granica Hrvatske i Europe.

Na javnoj prezentaciji u Muzeju suvremene umjetnosti prikazat će se radovi Ane HušmanMarka TadićaHrvoslave BrkušićTomislava ŠobanaDamira GamulinaRenate PoljakVitra DrinkovićaDalije DozetDavora SanvincentijaTee StražičićNatka StipaničevaLucije Bužančić i drugih autora i autorica koji_e djeluju na sjecištima filma, videa i digitalne umjetnosti.  

Tekst je objavljen u okviru projekta Kinemaskop i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano