Institucije su tu da odmognu

Nezavisnokulturni akteri u Srbiji apeliraju na nacionalne i lokalne vlasti da ne iscrpljuju kulturnu scenu prolongiranjem natječajne procedure uslijed izmjena Zakona o kulturi.

pripremio:
Lujo Parežanin
mecene_630_0

Pripremio: Lujo Parežanin

Premda sva istraživanja ukazuju na ekstremnu ugroženost kulture tijekom pandemije koronavirusa, institucije diljem regije najčešće ne samo da ne pokazuju osobitu sklonost da olakšaju položaj sektora nego se gdjegod čini da se aktivno trude otežati ga. Takvom bi se primjerice mogla opisati situacija u Srbiji, gdje je kulturni sektor talac štetnog odlaganja i problematičnog tempiranja objave natječaja za javno sufinanciranje programa u kulturi.

Tim su povodom ovih dana zajedničko priopćenje objavile Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA, sekcija Srbije i STANICA Servis za savremeni ples, koje apeliraju na Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i lokalne samouprave da “hitno raspišu javne konkurse za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva (ali i drugih aktera u kulturi) budući da se već uveliko kasni sa pravovremenom realizacijom konkursne procedure”.

Kako podsjećaju u apelu, Asocijacija NKSS je još u travnju 2021. ukazala na ovaj problem, ističući tada da je praksa po kojoj se natječaji za financiranje programa u kulturi raspisuju početkom godine, a rezultati objavljuju tek početkom svibnja “praksa ekonomskog i programskog iscrpljivanja i eksploatacije čitave kulturne scene”.

U najnovijem javnom istupu NKSS, AICA i STANICA “oštro osuđuju izmene člana 11. u novom Zakonu o kulturi po kojem je nadležnim institucijama omogućeno da konkurse raspisuju umesto 30 najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta za narednu godinu”. Pritom posebno ističu činjenicu da ovakve štetne intervencije dolaze u trenutku kada je “rad organizacija i dalje ugrožen efektima krize izazvane pandemijom virusa Covid 19” te zahtijevaju izmjene zakonske procedure i natječajnih mehanizama “u pravcu ubrzanja njihove realizacije, a ne prolongiranja, kako bi programi i projekti mogli da počnu sa realizacijom u prvom mesecu godine za koju se konkuriše”.

Ovime bi se, kako ističu, akterima u kulturi omogućilo “da svoj rad i programe planiraju i realizuju u prvoj polovini tekuće godine i da svoje programe saradnje, razmene i produkcije na vreme planiraju i dogovaraju sa saradnicima, partnerskim organizacijama i institucijama, što je neophodan preduslov dostojanstvenog funkcionisanja svima čiji svakodnevni rad zavisi od javnog finansiranja”. Apel zaključuju pozivom na borbu “za dostojanstvene uslove rada i odgovorne institucije koje rade u interesu onih za koje su nadležne”.

 
 
Ovaj tekst nastao je u suradnji s Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu u sklopu projekta REG.LAB
Za sadržaj ovog teksta odgovaraju isključivo autori i partneri na projektu te on ni na koji način ne odražava mišljenje Europske unije. 
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, program Kreativna Europa (2014. – 2020.), u sklopu otvorenog poziva usmjerenog na jačanje kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu.
Project Regional Action Lab – independent culture as engine of mutual support and exchange in times of crisis (Reg Lab) is supported by the Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States and the USAID.
 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano