Afirmacija različitosti i solidarnosti

Program razmjene i suradnje Clubture-HR i ove godine donosi niz inventivnih i kvalitetnih kulturnih sadržaja u sredine u kojima ih kronično nedostaje.

pripremila:
Ivana Pejić
studio za suvremeni ples_spektakl

Studio za suvremeni ples, Spektakl / FOTO: Jasenko Rasol

Clubture-HR: programska razmjena i suradnja središnji je program Saveza udruga Klubtura / mreže Clubture koji potiče izravnu suradnju organizacija u polju nezavisne kulture (udruge, umjetničke organizacije i neformalne inicijative) koje kroz platformu razmjenjuju sadržaje ili zajednički osmišljaju i provode nove partnerske projekte. Ovim programom Clubture već 20 godina stvara prostor za povezivanje i razmjenu programa, ideja, informacija, znanja i vještina, istovremeno osnažujući organizacijski razvoj sektora i jačajući njegov utjecaj na promjenu institucionalnog okvira u kojem djeluje.

Doprinos Clubturea u kreiranju dinamika kulturne scene proizlazi iz vrijednosti i ideja oko kojih se mreža oblikovala, među kojima se, uz razmjenu i suradnju, kao temeljna izdvaja decentralizacija. Platforma organizacijama iz čitave Hrvatske omogućuje prostor da se povežu i krenu u provedbu projekata učeći jedni od drugih, osiguravajući dostupnost inventivnih i kvalitetnih kulturnih sadržaja u različitim djelovima zemlje, u manjim i većim sredinama i za raznovrsne publike. Zadnji vikend svibnja tako donosi nekoliko projekata koji se provode u sklopu 22. kruga programa Clubture-HR, a uključuju radionice, cirkuske performanse i plesne izvedbe od Knina do Kumrovca.

Prva od njih je CirkAktiv, program koji je pokrenula zagrebačka Udruga Beton kroz suradnju s Muzejem nasilja i cirkuskim kolektivom Tricycle Trauma. Osmišljen je program koji se bavi problemom nasilja u društvu s ciljem stvaranja ravnopravnog, afirmativnog prostor za dijalog i edukaciju, prvenstveno za mlade, kako bi se raspravila pitanja korijena, strukture i mehanizama nasilja u društvu. Događaj započinje kratkim cirkuskim performansom, a nastavlja se radionicom Pozicije u društvu koja ima za cilj sudionike staviti u perspektivu osobnog iskustva određene društvene grupe kako bi osvijestili društvenu raslojenost i neravnopravan položaj različitih skupina. Na nju se naslanja radionica cirkuskih vještina koja obrađuje vrijednosti poput komunikacije, solidarnosti, rodne ravnopravnosti, razumijevanja i podrške, od kojih se svaka obrađuje kroz primjer cirkuskih vještina u interakciji sa sudionicima. U suradnji s udrugom Ka-Matrix program CirkAktiv 27. svibnja gostuje u Karlovcu, u Urbanom parku HD, a dan kasnije, 28. svibnja putuje u Knin gdje se održava u prostoru Udruge Atribut.

Idućeg dana u Kumrovcu kreće program Suvremeno u Zagorju u organizaciji Kućnog kolektiva, udruge zaslužne za recentnu revitalizaciju kulturnog života u Klanjcu. Program je usmjeren na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne, dramske i cirkuske umjetnosti, izmještajući izvedbe iz zatvorenih prostora na javne površine čime doprinosi otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika. U sklopu programa razmjene i suradnje kod Spomen doma Kumrovec izvodi se plesna predstava Spektakl zagrebačkog Studija za suvremeni ples, najstarijeg domaćeg suvremeno-plesnog ansambla. Predstava je autoreferencijalnog karaktera, preispituje nasljeđe Studija, ali i postavlja pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima funkcioniranja kolektiva, na sceni i van nje. U tom se smislu Spektakl odmiče od tradicionalne estetike “spektakularnosti”, afirmirajući njezine emancipatorske aspekte.

Afirmacija otvorene komunikacije, prihvaćanja i podrške središnja je tema radionice Različitost oko nas koju 30. svibnja u karlovačkom Centru za mlade Gabrik provodi umjetnička inicijativa Artikal. Radionice su koncipirane kao kombinacija razgovora i kreativnog izražavanja na temu vršnjačkih odnosa i osobnih iskustava. Svrha radionice je poticanje djece na razmjenu iskustava, poticanje empatije te prihvaćanje različitosti. Cilj je prevencija vršnjačkog nasilja, osnaživanje te pružanje podrške djeci osnovnoškolske dobi koja se osjećaju ranjivima i različitima. Dijeljenjem svojih iskustava polaznici i polaznice radionice su-kreiraju fanzin, svojevrsni “bonton s porukama protiv mržnje, ruganja i vršnjačkog nasilja”.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura na prekretnici koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano