O sprezi politike i bankarstva

Program prvog dana akademije zaključio je Rolf Holub predavanjem u kojem se usredotočio na "Aferu Hypo" ističući važnost legislativne promjene u svrhu sprečavanja ovakvih afera.

piše:
Srđan Laterza
Rolf_holub_500

Piše: Srđan Laterza

Sprega politike i bankarstva poznata kao “Afera Hypo” mjesecima puni stupce i minute domaćih medija. U tom ste medijskom vatrometu možda primijetili i Rolfa Holuba, zastupnika Stranke zelenih u koruškom parlamentu, prvog političara koji je progovorio o slučaju Hypo i kojeg Index.hr naziva “Sanaderovom noćnom morom”.

Na predavanju Banks in state property – The impact on the state-owned or public property on the example of the Hypo Bank iznio je svoja iskustva predsjednika istražne komisije koruškog parlamenta. Lista ljudi koje je ispitao vrvi poznatim prezimenima – Rohatinski, Bajić, Zagorec, a konstantno upozorava i na sumnjive veze Hypo banke s poznatim domaćim poduzetnicima i političarima.

Predavanje protkano anegdotama započelo je kratkim uvodom u kojem je Holub ocrtao situaciju oko slučaja banke koju je Austrija, zbog gubitaka u milijardama, nacionalizirala 2009. godine. Dotaknuo se i slučaja oko prenamjene zemljišta u općinama Barbariga i Dragonera u Istri, kao i ispitivanja bivšeg premijera Sanadera.

Pričajući o istrazi “Afere Hypo”, Holub je priznao da mora biti prilično maštovit ne bi li se domogao dokumentacije koja će mu pomoći da rasvijetli slučaj. Zaključivši da bi zbog ovog priznanja u Austriji nadrapao, za svaku je sigurnost samome sebi nadjenuo prigodni pseudonim Vedran Horvat.

U drugom dijelu predavanje Holub je predstavio i čitav sustav koji se u Austriji bavi slučajem Hypo. Čini ga istražna komisija koju je osnovao koruški parlament, a zadatak joj je rasvjetljavanje političke odgovornosti, potom odjel koji se bavi sudskim procesuiranjem i CSI Hypo, koji je pod nadležnošću austrijskog ministarstva financija.

Iako kratko i u revijalnom tonu, Holubovo predavanje imalo je jasnu, više puta naglašenu poruku. Holub je za glavni zadatak svog djelovanja postavio promjenu legislative kao jedino moguće osiguranje kako se slučaj Hypo ne bi ponovio.

Foto: Mirela Šavrljuga

Objavljeno
Objavljeno

Povezano