Protiv površnosti prema školstvu

Povodom objave Deklaracije, stanje u visokom školstvu i politiku prema istom komentirao je član sindikata Akademska solidarnost Goran Pavlić.

goran_pavlic_680

Znanstveni novak na Akademiji dramskih umjetnosti i član sindikata Akademska solidarnost Goran Pavlić, u Intervjuu tjedna na portalu Danas.hr, govorio je o aktualnoj politici resornog ministarstva prema visokom obrazovanju. U ovom energičnom razgovoru, Pavlić je kritizirao najave novog ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića po kojima bi se upisne kvote na fakultetima određivale prema stanjima na Zavodu za zapošljavanje, nazivajući ih banalnim i površnim. “Akademska solidarnost je prionula radu na Deklaraciji upravo uzimajući ozbiljno u obzir da je znanost i visoko obrazovanje potrebno sistemski osmisliti i donijeti set mjera i politika koje će ga reorganizirati, a koje se neće povoditi za trenutačnim ekonomskim pokazateljima”, kazao je Pavlić nadodavši: “Vlada u strateškim dokumentima uporno naglašava da je moderno društvo ono koje individualca tretira kao poduzetnika, na neki način menadžera svoje vlastite karijere, iako je takav pristup  u nekim segmentima već pokazao svoje naličje i svoje katastrofalne rezultate. Mi se decidirano tome protivimo i tome smo posvetili posebno poglavlje Deklaracije“.

Velik dio intervju posvećen je upravo Deklaraciji o znanosti i visokom obrazovanju, koju je Akademska solidarnost nedavno uputila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a na koju se još nitko nije osvrnuo. Podsjetimo, Deklaracija je opsežan dokument koji nastoji pružiti kritički osvrt na širi društveni kontekst i posljedice koje taj kontekst ima za znanost i visoko obrazovanje, donijeti pregled poruka koje se upućuju akademskoj zajednici putem različitih normativnih i strateških dokumenata i ponuditi alternative tim porukama i polazišta za odgovorno uređivanje konkretnih mjera. Kako je i u razgovoru istaknuo Pavlić, u njoj članovi ovog sindikata traže “da se politike koje se bave, organiziraju i sistematiziraju područje visokog obrazovanja donose u konzultacijama s bazom, dakle odozdo, na način da se konzultira one koji su tim politikama pogođeni i one koji bi po prirodi stvari mogli o tome najviše znati”. 

Na pitanje o oblicima suprotstavljanja komercijalizaciji školstva, Goran Pavlić je odgovorio: “Ministarstvo očito nastavlja neke prakse koje smatramo problematičnima i koje su bile snažan mobilizacijski faktor za štrajk sveučilišnih radnika. Mi smo uvijek spremni na oblik najradikalnijih mjera, kao što je štrajk, ukoliko se pokaže da Vlada i tijela koja će se baviti novozakonskom regulativom ne pokažu razumijevanje i ne uključe sve od ovih načela u svoje razmišljanje i pokušaju to primijeniti u konkretna pravila”. 

Razgovor koji je s Goranom Pavićem vodila Jelena Šimac, možete u cjelosti pročitati ovdje

Izvor: Danas.hr 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano