Fešta ispred MZOS-a

Zbog brojnih nejasnoća i odugovlačenja s isplaćivanjem dodijeljenih studentskih stipendija, studentice prosvjeduju ispred MZOS-a. Zahtijevaju donošenje Pravilnika s jasnim rokovima.

piše:
Martina Domladovac
Katarina_Pavic_630FOTO: Katarina Pavić

Piše: Martina Domladovac

Espi Tomičić, studentica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Dorotea Šušek, studentica ADU i Pravnog fakulteta u Zagrebu održale su konferenciju za novinare ispred Ministarstva obrazovanja, gdje prosvjeduju od 1. lipnja. Tomičić i Šušek tamo su se uputile nakon prosvjeda Hrvatska može bolje na Trgu bana Jelačića, te su ispred ministarstva prenoćile u podignutom šatoru. U prosvjedu im se pridružila i kolegica Patricija Biškup, a tijekom današnjeg dana spontano se okupljaju drugi studenti i građani, pružajući podršku njihovim zahtjevima. 

Tomičić i Šušek počele su prosvjedovati zbog brojnih nejasnoća i odugovlačenja s isplaćivanjem dodijeljenih studentskih stipendija što otežava svakodnevno preživljavanje brojnih studenata. Već danima korisnici zovu Ministarstvo i upućuju prigovore, a u ponedjeljak, 30. svibnja, nekoliko se studenata okupilo ispred Ministarstva. Umjesto ministra Šustara, primio ih je njegov zamjenik Srećko Tomas. Tada je objasnio kako je ovogodišnji natječaj bio specifičan zbog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju koji je donesen tek u prosincu 2015. godine, zbog čega je raspisan u siječnju, a na kasniju objavu rezultata utjecalo je i donošenje državnog proračuna za 2016. godinu krajem ožujka, kao i tisuću petsto prijava više u odnosu na prošlu godinu.

Za kašnjenje isplata Tomas je optužio i predstavnike studenata koje predlaže Hrvatski studentski zbor i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, jer se nisu pojavljivali na sastancima Povjerenstva, prenosi Srednja.hr. “Povjerenstvo je dva puta pozivano, ali se nije moglo sastati. Ne znam iz kojih se razloga upravo dva studenta iz Zagreba nisu mogla dva puta pojaviti na sastanku, meni je to neshvatljivo. To je barem za tjedan do deset dana odgodilo rješenja isplate”, rekao je Tomas.

Na njegov prigovor članovi Hrvatskog studentskog zbora odgovorili su priopćenjem u kojem naglašavaju kako je točno da njihovi predstavnici nisu sudjelovali na sastancima Povjerenstva, ali isključivo zato što su bili u zadnji čas organizirani. Osim toga, predstavnike studenata u ovim tijelima ne može se tretirati kao zaposlenike Ministarstva koji uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju za sastajanje, dok su obaveze prosječnog studenta otprilike jednake punom radnom opterećenju zaposlenika na njegovom radnom mjestu. Također, nastava na mnogim studijima je obavezna, a termini ispita i kolokvija fiksni, pa je izostajanje gotovo nemoguće.

Proces dodjeljivanja stipendija pratilo je puno nepravilnosti, o čemu je izvještavala Srednja.hr. Sedmeročlano povjerenstvo koje bi trebalo sudjelovati u obradi prijava i prigovora ove se godine sastalo samo dva puta, a niti jednom u punom sastavu. U prvom krugu žalbenog roka od preko petsto prigovora, prihvaćeno je samo njih osamdeset devet. Prigovore su ponovno krenuli razmatrati tek nakon što su iz medija saznali za slučajeve da je porezna uprava slala pogrešne podatke o prihodima studenata.

Tomičić i Šušek danas su ispred MZOS-a najavile kako namjeravaju prosvjedovati sve dok Ministarstvo ne donese novi prijedlog natječaja dodjele državnih stipendija s eksplicitno navedenim rokovima. Natječaj se mora raspisati početkom akademske godine kako bi se prijave obradile do početka siječnja, a stipendije počele isplaćivati do kraja mjeseca. Iako su dodjele stipendija bile obećavane od ožujka, mnogi ih još uvijek nisu dobili i prisiljeni su živjeti na kredit. “Jučer smo zvali ministarstvo 157 puta, nitko nam se nije javio. Jedinoj osobi koja ih je uspila dobiti rekli su ‘da što mu se tako žuri’. Prije mjesec dana kolege su bili kod ministra, rekao im je da se ne brinu i da će sve biti dobro, dobili su malo laži i kamuflaže i vratili se doma”, naglasile su. Komentirale su i nerazumijevanje i neukusne komentare koje su im upućivali prolaznici koji bi potom ušli u zgradu Ministarstva. “Pravi studenti doma uče, a ne prosvjeduju”, “Vi ste očito Milanovićeva djeca” i “Financira vas Vojislav Šešelj“, samo su neki od njih. 

“Ovakvo stanje obrazovanja rezultat je ekonomskog sustava koji smo odabrali i protiv kojeg se očito nitko ne buni”, komentirala je Šušek. Također je naglasila da država, vlada i ministarstava imaju isključivu ulogu javnog servisa koje porezni obveznici za obavljanje tog posla plaćaju iz državnog proračuna. “Ako ne rade svoj posao trebaju odgovarati”, rekla je Šušek te dodala kako su tri puta tijekom noći legitimirane, dok nitko ne legitimira pripadnike vlasti zaslužne za ovakve propuste. 

Prosvjed ispred MZOS-a najavljen je za petak, 3. lipnja u 16 sati, a studentice pozivaju sve da im se pridruže i podrže ih u zahtjevima.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano