Umjetnost remećenja

Ovogodišnje Moje, tvoje, naše bavit će se pitanjem postojećih kontradikcija unutar ekonomskog i političkog okvira weba 2.0, uz sudjelovanje kustosice Tatiane Bazzichelli.

bazzichelli_630 Tatiana Bazzichelli

Moje, tvoje, naše, festival udruge Drugo more, pokrenut je 2006. godine. Svake godine festival ima drugačiji tematski fokus, a realiziran je kao interdisciplinarni projekt koji okuplja različite umjetničke discipline i forme. U svom desetom izdanju, Moje, tvoje, naše bavit će se pitanjem postojećih kontradikcija unutar ekonomskog i političkog okvira weba 2.0 i nastojat će propitati status aktivista i umjetnika te njihovog rada u okviru nove generacije društvenih mreža, tzv. web 2.0 tehnologija, analizirajući interferencije između participacije na mreži i novih poslovnih modela.

Izložba Umreženi poremećaji – oprečnosti u svijetu umjetnosti, haktivizma i poduzetništva bit će predstavljena u sklopu festivala u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, od 23. travnja do 14. svibnja. Izložba je ostvarena u suradnji ljubljanskog instituta Aksioma, Galerije Škuc i udruge Drugo more. Kustosica izložbe je Tatiana Bazzichelli, direktorica programa razvoja u The Wye, hubu za umjetničku i tehnološku inovaciju u Berlinu, autorica knjige Networked Disruption te kustosica festivala Transmediale od 2012. do 2014. godine. 

Hakeri i umjetnici postali su aktivni sudionici u procesima poslovne inovacije, istovremeno potkopavajući same poslovne modele. Tako nastaje umjetnička forma koju Bazzichelli naziva art of disrupting business, unutar koje se isprepliću prakse ovih triju aktera, a koje će biti prikazane kroz različite medije – web stranice, videe, printeve i instalacije.

Sama izložba će dati prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih, osobito kroz primjere iz Kalifornije i Europe. Osobito su u fokusu umjetnički i aktivistički projekti nastali u konstelaciji društvenih mreža, a koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija, kao što su mail art, neoizam, Luther Blissett, Anonymous, Anna Adamolo, Les Liens Invisibles, Telekommunisten Collective, The San Francisco Suicide Club, The Cacophony Society, rani Burning Man festival i drugi.

Za dio izložbe koji se bavi mail artom, pod vodstvom Vittorea Baronija, otvoren je javni poziv za slanje originalnih “remetilačkih” mail art uradaka koji će biti izloženi u Rijeci i Ljubljani, a ako želite pridonijeti kolekciji povijesnog materijala na temu, možete poslati i skenove mail art radova koje smatrate osobito “remetilačkim”. Više potražite ovdje.

Izvor: Drugo more

Objavljeno
Objavljeno

Povezano