Pogon za proizvodnju kulture

Željezara Sisak početkom lipnja privremeno će dobiti novu funkciju i postati poligon za proizvodnju kreativnog sadržaja.

zeljezara_sisak_630

FOTO: Home is no place

Sisačka Željezara, nekad industrijsko-kulturni simbol grada Siska, a danas simbol svih zapuštenih radničkih prostora, postaje privremeni dom Festivalu Željezara. Festival će se održati od 6. do 8. lipnja u industrijskoj zoni Željezare i naselju Caprag, a uključit će umjetnički, aktivistički i glazbeni program.  

Kroz tri dana koncerata, performansa, izložbi, predavanja, tribina, instalacija, Festival Željezara u nekadašnjim će proizvodnim halama okupiti domaću i regionalnu glazbenu, umjetničku i aktivističku scenu te tako ponovno (i barem privremeno) učiniti Željezaru proizvodnim pogonom.  Na taj način Željezara će poslužiti kao mogući primjer kreativnosti, učenja i samoorganiziranja u svim neiskorištenim i propadajućim javnim prostorima po cijeloj zemlji. Tvornički krug Željezare Sisak bit će  festivalska lokacija, a nekadašnje proizvodne hale nadrealna pozornica na kojoj će posjetitelji vidjeti najbolje od domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene.

Time se kroz Festival pokušava reanimirati prostor od izuzetne vrijednosti u kulturno-industrijskom, ali i sveopćem društvenom kontekstu, a svaki posjetitelj svojom će podrškom, dolaskom i/ili sudjelovanjem direktno participirati u revitalizaciji grada Siska i mogućoj platformi za promjene.

Socijalni angažman i kritika osnova je umjetničkog programa Festivala Željezara. U tri festivalska dana u Sisku aktivno će djelovati niz suvremenih umjetnika, i to kroz razne forme umjetničkog promišljanja i djelovanja – izložbe, instalacije, performanse. “U skladu s društveno-političkim stanjem koje obilježava drastična zapuštenost prostora i ljudi iz radničkog naselja Caprag, izgrađenog uglavnom za kulturno i egzistencijalno zbrinjavanje radnika bivše Željezare, realizira se i ideja umjetničkog djelovanja čiji bi temelj bila komunikacija s lokalnim stanovništvom i prostorom u svrhu razvijanja svijesti i poticanja na angažiranje oko zaštite svega što su bivši radnici izgradili, a privatizacijom i pretvorbom im je oteto. Djelovanje eminentnih suvremenih umjetnika trebalo bi težiti reaktualizaciji nekada bogate, od Željezare obilato poticane kulturno-umjetničke produkcije koja bi danas trebala biti u skladu sa suvremenim stanjem i potrebama lokalnog prostora i društva te doprinijeti stvaranju jače povezanosti predgrađa s gradom, ali i ostatkom Hrvatske, odnosno uvrstiti Sisak na mapu važnih regionalnih kulturno-turističkih destinacija”, pojašnjenje je umjetničkog dijela programa koji uređuje umjetnički direktor festivala Marijan Crtalić.

Aktivistički dio festivalskoga programa uključit će niz sudionika koji će inicirati aktivnu razmjenu znanja i iskustava između aktivista i organizacija iz Hrvatske te postojećih inicijativa u Sisku, radnika, nezaposlenih i studenata. “Aktivistički program Festivala želi oteti zaboravu progresivne ideje koje su bile motor nekadašnjeg razvoja. Recentna povijest Željezare i pripadajućeg naselja tako postaje tematska okosnica i inspiracija za novi model razvoja grada. Željezara Sisak kao gospodarsko-kulturni fenomen centralno je mjesto oko kojeg se značenjski isprepliću teme rada, samoupravljanja, prostornog planiranja, stambenog zbrinjavanja, kulturne proizvodnje. U tu svrhu u Sisak su pozvane organizacije i pojedinci iz Hrvatske i regije koji su svojim radom inicirali nove modele i prakse iz područja radničkih borbi, izgradnje solidarnih platformi, zajedničkih dobara, antifašizma i ljudskih prava, participacije u upravljanju gradom, prostornog planiranja, zaštite baštine, nezavisne kulture i medija. Cilj je stvaranje civilne platforme za samoorganizaciju građana Siska koja će biti motor promjena u gradu te ponuditi nove, participativne i održive modele razvoja Siska”, kaže o ovom dijelu programa njegova urednica i izvršna direktorica festivala Lela Vujanić.

Konačno, spomenuta dva programa bit će zaokružena nizom koncerata i muzičkih izvedbi koji su redom u skladu s konceptualnim smjernicama Festivala. “Glavni kriterij pri izboru izvođača bila je kvaliteta skladbi,  a odmah potom i hrabrost i sloboda u izričaju te zdrava energija i želja za životom koju nosi svaki glazbenik ponaosob”, kaže urednik glazbenog programa Nenad Borović iz organizacije Žedno uho. “Nekonvencionalan i nekomercijalan pristup u kreiranju glazbenog programa rezultirao je okupljanjem žanrovski različitih izvođača koji su primarno, bez obzira na to je li riječ o gitarskoj, elektronskoj ili eksperimentalnoj glazbi, usmjereni na filozofiju rock’n’rolla – bunt prema apsolutizmu, slobodu mišljenja, autentičnost, želju za promjenama, pacifizam, zajedništvo.”

Detaljan program festivala bit će objavljen uskoro. 

Organizator Festivala je udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom i Koordinacijom udruga mladih Siska uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske. 

Izvor: Pressing

Objavljeno
Objavljeno

Povezano