O uzrocima crnih statistika

U Muzeju suvremene umjetnosti sedmi su puta proglašeni nagrađeni radovi na natječaju T-HTnagrada@msu.hr.

sandra_vitaljic_voljena_630

Prva nagrada u iznosu od 50.000 kuna pripala je Sandri Vitaljić za instalaciju Voljena, druga, koja iznosi 45.000 kuna, otišla je Ivani Dražić Selmani za seriju crteža pod nazivom Na Dančama, dok su treću nagradu u iznosu od 40.000 kuna dobili Damir Žižić i Kristian Kožul za ambijentalnu instalaciju 0,50.

“Fotografska instalacija Voljena temelji se na dugogodišnjem interdisciplinarnom istraživanju strukturalnog nasilja koje postaje neperceptibilno zahvaljujući procesima normalizacije koji se, među ostalim odvijaju i na područjima umjetnosti i popularne kulture. To je možda i razlog zbog kojeg umjetnica, snimajući anatomske preparate na zavodima za sudsku medicinu aproprira dramatični barokni chiaroscuro, aludirajući time na mrtvu prirodu koja se kao samostalni umjetnički žanr pojavljuje u baroknom razdoblju. Njezina fotografska izvedba fokusira kulturalnu uporabu, ili preciznije, estetizaciju i diskurzivnu diseminaciju mrtvog ženskog tijela kao posljedice seksualno motiviranog zločina. Ona ne izlaže samo fotografsku sliku, nego krajnje estetizirani masivni predmet u koji je fotografska slika s dva istovjetna lica, dakle s licem identičnim naličju, doslovce inkorporirana. Fotografska povećanja načinjena u formatu koji odgovara prirodnoj veličini snimljenog predmeta umetnuta su, ili točnije, sabijena između dvije prizme od potpuno prozirnog, bezbojnog pleksiglasa. U postavu izložbe ti se estetizirani objekti doimaju kao da lebde, ili poput osvijetljenih partitura unutar dramatične inscenacije tenebrističke slike. Fotografirana materija organskog podrijetla uronjena u staklenku s formalinom, neživi je predmet koji je nekad bio živo ljudsko biće. Posrijedi su dijelovi tijela koji doslovce čine vidljivim uzrok nasilne smrti, ali u funkciji metafore učestalo bivaju erotizirani u ljubavnim pjesmama. Dovodeći pogled gledatelja u polje disolucije granice između željenog i jezovitog rad Sandre Vitaljić stvara pozornicu na kojoj se kritički progovara o neperceptibilnim uzrocima takozvanih crnih statistika”, isktanuto je u obrazloženju prve nagrade.

Odluku od nagradama donijelo je stručno povjerenstvo u sastavu Anne Barlow (kustosica, ravnateljica Art in General, NY), prof. dr. sc. Leonida Kovač (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb), Dalibor Martinis (multimedijalni umjetnik), Toni Meštrović (audiovizualni umjetnik), Snježana Pintarić (predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a, viša kustosica), Igor Španjol (kustos, Moderna galerija, Ljubljana) i Leila Topić (kustosica MSU-a).

Izvor: MSU

Objavljeno
Objavljeno

Povezano