Naprsline društvenosti

Nika Radić izlaže na skupnoj međunarodnoj izložbi u Berlinu. 

Nika_radic_still_there_630

Međunarodna izložba Smashed bit će organizirana od 16. do 25. lipnja u berlinskoj galeriji LoBe. Na popisu umjetnika koji će se tom prilikom predstaviti nalazi se i Zagrepčanka Nika Radić.  

“Umjetnički rad Nike Radić je nastao i razvijao se u kontekstu postmoderne skulpture da bi zatim bio preorijentiran u kulturalna istraživanja ljudske komunikacije, prije svega, mikroekoloških situacija vizualne i verbalne komunikacije, percepcije te kritičkog uspostavljanja granica ljudskih privatnih i javnih odnosa. Ona danas radi sa digitalnim videom i videoinstalacijama ili instalacijama i ambijentima “kulturalnih tragova” suvremene globalne i tranzicijske, odnosno, internacionalno i regionalno locirane javne i privatne komunikacije. U rad Nike Radić uključen je u složene umjetničke prakse koje se često imenuju umjetnošću u doba kulture, što znači da umjetnica istražuje mogućnost vidljivosti mikro-situacija, kontradikcija ili naprslina ljudske individualnosti i društvenosti. Pri tome, njena istraživanja nemaju didaktički karakter kao što to imaju istraživanja suvremenih aktivista u polju kulturalnog rada, već su usmjerena ka realizacijama situacija i događaja koji pokreću afektacijsko djelovanje na gledatelja i često sudionika. 

Za realizaciju njenog rada nije bitno otkrivanje pojavnosti “starih” ili “novih” umjetničkih medija, već njihovo – novo medijsko – izvođenje kojim se otkriva problem, konflikt ili indiferentnost uspjele, odnosno, neuspjele komunikacije. Prezentacija “singularnog slučaja komunikacije” treba pokrenuti mehanizme i pojavnosti mehanizama bitnih za oblikovanje “događaja ljudskog” života. Drugim riječima, Nika Radić radi prije svega sa spektakularizacijom mikro ili makro komunikacijskih pojavnosti i djelovanja, a to znači bazičnim biotehnologijama društva”, o Niki Radić napisao je ugledni povjesničar umjetnosti Miško Šuvaković

LoBe je novi istraživački prostor za suvremenu umjetnost, koji u okruženju koje potiče dijalog, suradnju, izlaganje te interdisciplinarna istraživanja umjetnicima omogućuje razvijanje njihovih praksi. Cilj ovako zamišljenog projekta jest utvrditi suradnju između berlinskih i britanskih umjetnika te razviti istraživačke veze unutar međunarodnog konteksta.

Izvor: nikaradic.com / Nika Radić, Still there

Objavljeno
Objavljeno

Povezano