Dinamični dani

U pripremi je izložba Povratak na mjesto zločina posvećena danima kada je Galerija SC bila “najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe”.

piše:
Vatroslav Miloš
galerija_esce_1_630

Piše: Vatroslav Miloš

Galeriju Studenstkog centra u sezoni 1990./91. vodili su umjetnica i strip autorica Helena Klakočar i konceptualni kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš uz podršku grupe Kugla i grupe SexA i, u pozdini tada aktualnih političkih previranja, transformirali galeriju u prostor za ljude i umjetnost kojim upravljaju umjetnici. 

“Pri radu u Galeriji jako smo brzo shvatili da nam je u krilo pala nevjerojatna prilika. Galerija je po prvi put postala artists-run space. Naša prva odluka bila je da promijenimo ime, da takvim činom ostavimo trag, makar smo znali da će sljedeća generacija vratiti ime. Bili smo svjesni da smo tu u tranzitu, ali htjeli smo tu usputnu stanicu dobro iskoristiti”, ističe u predgovoru izložbi Helena Klakočar.

Ime je promijenjeno u Galerija ESCE i stvoren je “jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire supkulturne i umjetničke scene u kojem se galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi”.

Povratak na mjesto zločina – izložba o dinamičnim danima Galerije ESCE 1990./91. izložba je artefakata programa Galerije SC iz tog perioda, prvenstveno plakata, pozivnica i kataloga, a otvara se 30. ožujka u Galeriji SC koncertima bendova Cul-de-Sac i Franz Kafka Ensemble okupljenih za ovu priliku Pajino jato te Zlih bubnjara. Koncertima će prethoditi razgovor s voditeljima i akterima okupljenih oko Galerije, među kojima su Sonja Hindkjaer (danas Lucien), Helena Klakočar, Damir Bartol Indoš, Zlatko Burić-Kićo, Benjamin Perasović, Kornel Šeper, Milan Vukšić-Ciki, Ivan Marušić-Klif, Romana Rožić, Aleksandar Dragaš, a putem internetske veze uključit će se i Dušan Kojić Koja

Svakodnevni razgovori, koncerti i predavanja održavat će se u Galeriji SC sve do 15. travnja kada će izložba biti zatvorena koncertom grupe Šumski

Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizira se u suradnji sa suradnicima ondašnje Galerije ESCE te u koprodukciji Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture URK i kluba Močvara.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano