Bivši obični građani

Regionalnu izložbu Ex-ordinary koncipirali su, kreirali i realizirali kustosi i umjetnici iz sedam gradova bivše Jugoslavije.

tea_hatadi_cenzura_srece_630

Izložba će biti otvorena 18. rujna u Gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu te će pokušati inicirati brojna pitanja i teme o tranzicijskim procesima i novim socijalnim, ekonomskim, političkim okolnostima na prostorima nekadašnje zajedničke države.

Koncept običnog i normalnog života u bivšoj Jugoslaviji, koji se najčešće odnosio na ideju o srednjoj klasi, povezuje se s periodom od trideset godina relativne ekonomske stabilnosti (1960-1990). Međutim, imajući u vidu globalne tendencije individualizma i ekonomskog darvinizma u posljednja dva desetljeća, taj se koncept iz različitih razloga ukazuje zastarjelim. Ono što se nekada smatralo osnovnim ljudskim pravom, danas se promatra kao slobodna volja koja ovisi o fleksibilnosti i dovitljvosti bivših običnih (ex-ordinary) građana.

Na izložbi sudjeluju Driton Selmani iz Prištine, Gjorgje Jovanovik iz Skoplja, Ivan Hrkaš iz Sarajeva, Jovana Vujanović iz Podgorice, Maja Smrekar iz Ljubljane, Nemanja Nikolić iz Beograda i Tea Hatadi iz Zagreba.

Kustosi su Branka Vujanović (Collegium artisticum) iz Sarajeva, Elena Veljanovska (Kontrapunkt) iz Skoplja, Ivana Meštrov (Slobodne veze) iz Zagreba, Lulzim Zeqiri (umjetnički kolektiv Te Dudi) iz Prištine, Ljiljana Karadžić (Centar za savremenu umetnost Crne Gore) iz Podgorice, Miha Colner (Photon) iz Ljubljane i Miroslav Karić (Nezavisna asocijacija Remont) iz Beograda.

Izložbu je inicirao The No Borders Orchestra (NBO), interdisciplinarni projekt koji traga za novim vidom komunikacije u regiji bivše Jugoslavije. Regionalna dimenzija projekta nije sadržana samo u formalnom okupljanju umjetnika i kustosa, već i u tematizaciji odnosno refleksiji onoga što je nekada predstavljalo jedinstveni geografski, društveni i kulturni prostor.

Galerija Collegium artisticum prva je stanica regionalne turneje izložbe koja će tijekom 2013. i 2014. godine biti održana i u Beogradu, Podgorici, Skoplju, Prištini, Zagrebu i Ljubljani.

Izvor: seecult / Fotografija: Tea Hatadi, Cenzura sreće
Objavljeno
Objavljeno

Povezano