Više solidarnosti

Povodom rastućeg trenda pritisaka na novinare ta napade na slobodu govora, HND je organizirao press konferenciju s namjerom alarmiranja javnosti o opasnim pritiscima.

piše:
Antonija Letinić
hnd_630 Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

Piše: Antonija Letinić

U posljednjih nekoliko tjedana, mediji su postali tema sami sebi odnosno, njezin konstitutivni segment, novinari. I dok se mimo svijesti javnosti odvija proces izrade medijske strategije koja bi pak trebala polučiti promjenu zakonodavnih okvira za djelovanje ovog sektora, sam medijski sektor u posve je drugom procesu, onom ustrojavanja prema potrebama novih političkih kretanja. S tim u vezi u svega nekoliko dana, dvije najveće regionalne dnevne tiskovine smjestile su se u udarne vijesti drugih dnevnih medija. Tamo su dospjele otkazom suradnje Slobodne Dalmacije Borisu Dežuloviću u petak, 12. lipnja u 17:30, a otprilike u isto vrijeme krenule su glasine o izvanrednom otkazu Borisu Paveliću u Novom listu. Ova dva slučaja, podsjetila su na jednako zanimljiva, ali manje zakonski problematična kadroviranja u istim ovim medijima. Naime, nekoliko dana ranije Slobodna Dalmacija je ukinula kolumnu Davoru Krili, a novinar Novog lista Dražen Ciglenečki smijenjen je s praćenja HDZ-a i preraspoređen na praćenje SDP-a. Valja napomenuti da je Ciglenečki tu stranku pratio kojih dvadesetak godina, što bi mu za taj posao trebala biti prednost, a ne, kako se čini, nedostatak. Možda je uredništvo lista procijenilo da se radi o zamoru materijala, no Hrvatsko novinarsko društvo u ovom i nizu drugih slučajeva prepoznaje jedan posve drugi trend zbog kojeg izražava zabrinutost te je tim povodom organiziralo press konferenciju održanu u utorak, 23. lipnja 2015. godine. 

Obraćanjem novinara cilj je bio upozoriti na ozbiljne laži, prijetnje, nasilje i pokušaje ubojstava s kojima se sve intenzivnije suočavaju medijski radnici. Saša Leković, novi predsjednik tog društva, pored gore navedenih, podsjetio je i na slučajeve istraživačkih novinara Domagoja Margetića koji redovito prima prijetnje smrću, te Željka Peratovića koji je nedavno i pretučen. Osim slučajeva koji su procurili u medije, Leković upozorava na mnoge slučajeve sličnih pritisaka i prijetnji o kojima ga svakodnevno obavještavaju ne samo novinari već i urednici brojnih medija, ali koji zbog osjetljivosti situacije kao i egzistencijalne nesigurnosti ne žele javno istupati. Stoga ističe opasnost trenda porasta pritiska na novinare u posljednjim mjesecima, ali i želi poslati poruku da novinare pritisci i napadi neće spriječiti u njihovom radu i ispunjavanju njihove funkcije. 

Leković je upozorio kako HND ne podržava ni otkaze novinarkama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić koje im je uručio HRT te navodi kako će se zajedno sa Sindikatom boriti za njihova prava. O svim ovim događajima, HND je alarmirao i redovito obavještava međunarodne organizacije. Od policije zahtijeva da se napad na Peratovića tretira kao pokušaj ubojstva, što trenutno nije kvalifikacija tog slučaja. Također, Leković poziva HRT da ukine zabranu pozivanja novinara koji rade za Direktno.hr i Dnevno.hr u svoje emisije, a koja je aktualno na snazi. Napominje kako je odluka hoće li neki novinar biti pozvan ili ne kao gost u neku emisiju i kontaktiran za mišljenje stvar o kojoj bi odluku trebao donositi urednički kolegij, ali ne i da takvu odluku donosi uprava kuće.  

Želeći upoznati javnost sa svojim radom otkako je preuzeo funkciju predsjednika društva, Leković je istkanuo kako su trenutno u procesu održavanja sastanaka s medijskim kućama i pronalaženju zajedničkog jezika, no kako su ti susreti različitih razina uspješnosti. Slavica Lukić, članica izvršnog odbora društva, istaknula je kako su po prvi puta mediji i urednici izloženi intenzivnim pritiscima ne stranke na vlasti već one koja aspirira doći na vlast te upozorava na brojne telefonske pozive i pritiske tog političkog krila. Predsjednik sindikata novinara, Anton Filić, pozvao je novinare da se okane ideoloških sukoba te na međusobno solidariziranje, s obzirom na izostanak zaštite redakcija.

Na press konferenciji su prisustvovali i novinari koji su željeli ukazati na svoje slučajeve, pa je tako Domagoj Margetić svratio pozornost na svoj slučaj i podsjetio na kronologiju zadnjih godinu dana. Napadnut je 11. kolovoza 2014. što je okvalificirano kao pokušaj ubojstva i zbog čega je dobio policijsku zaštitu, no prijetnje su se i dalje nastavile. U noći s 24. na 25. svibnja policajci i on našli su omču za vješanje i dokument iz njegova istraživanja u ‘aferi Hypo’ koji mu je godinu dana ranije ukraden iz sefa. No, svemu ovome unatoč, prošlog mu je tjedna ukinuta policijska zaštita. Županijsko odvjetništvo je tražilo saslušanje osoba koje bi mogle biti povezane s pokušajem ubojstva, no u 11 mjeseci, nije saslušana nijedna osoba, upozorava Margetić. 

Daniel Berdais, koji je također prošloga tjedan dobio otkaz jer je odbio lažirati podatke vlasniku Radija 101, pita se zašto institucije koje bi trebale voditi brigu o medijima to ne čine. Urednik Autografa, Drago Pilsl napominje da pojačana represija očito ukazuju na to da press konferencije i priopćenja nisu učinkovit alat te se pita što bi trebalo učiniti da se podigne svijest građana, koji su očito jedini saveznik, ako već HND nije uspijeva izvršiti pritisak na medije te predlaže da se usmjere na građane i udruge civilnog društva i razmišljaju o ozbiljnijim i odlučnijim koracima. Marina Škrabalo iz GONG-a, izrazila je podršku svima u ovoj teškoj situaciji uz napomenu da je ono što se svima događa normalizacija ponavljanja ’90-ih što nikako ne smijemo prihvatiti kao normalno. Smatra da je krajnji čas za denomralizaciju tog procesa. 

Na temu aktivnijeg angažmana javnosti i solidariziranja među samim novinarima, nadovezala se Božena Matijević iz Večernjeg lista pozivajući kolege da prvi korak u solidarizaciji bude obustava praćenja javnih obraćanja medijima u kojima oni koji im se obraćaju vrijeđaju nekoga od kolega, podsjećajući na slučaj kada su ona i Siniša Pavić napustili press konferenciju Gorana Radmana na HRT-u nakon što ih je ovaj krenuo napadati. 

Jelena Berković podsjeća kako se za pitanje profesionalnog novinarstva i integriteta moramo svi boriti, a ne samo HND jer bez istraživanja, propitivanja i dovođenja u pitanje onih koji su na vlasti ne možemo imati validnu demokraciju. Stoga apelira da novinari počnu koristiti svoj temeljni alat a to je postavljanje pitanja odgovornima na svim razinama, počevši od mnogobrojnih pitanja o problemima u samom medijskom sektoru.  

Press konferenciju je zaključio Leković pozivajući zainteresirane na prestavlajnje projekta Centar za zaštitu slobode izražavanja koje će se održati 2. srpnja u 17 sati u HND-u. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano