U nemogućim uvjetima

Izbor iz tjedna u medijima: od Bleiburga i ulica Skopja, preko Buljanove adaptacije Elementarnih čestica, do nevjerojatnih knjižnica i usmene povijesti američke nezavisne glazbe.

piše:
Vatroslav Miloš
makedonija_reuters FOTO: Reuters

Izbor iz tjedna u medijima

Piše: Vatroslav Miloš

Službeno predsjedničino šuljanje po povijesnim stratištima, kao što smo ovdje i pisali, nastavlja se. Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Bleiburga – nakon što je isto učinila u Jasenovcu, a u duhu frankističkog miješanja kostiju fašista i boraca za slobodu – mimo “službene komemoracije” kojoj je, vrijedi istaknuti, ipak formalno dala pokroviteljstvo svojeg ureda i na koju je poslala službenu izaslanicu Brunu Esih. Misu na Bleiburgu vodio je Josip Bozanić, poznat i po tome što je 2009. godine prilikom posjete Jasenovcu uspio stići tek na pola puta do Kamenog cvijeta, a ukazali su se i Tomislav Karamarko, Đuro Glogoški, Josip Klemm i još kojih 25 tisuća ljudi, uz Branimira Glavaša i Velimira Bujanca.    

Što se zapravo ovih dana dešava u Makedoniji možda je najbolje čuti od onih koji se nalaze na terenu: Atanas Vangeli makedonski je aktivist i član pokreta Solidarnost, “organizacije koja zdušno podržava antirežimske prosvjede širom Makedonije, koji su eskalirali 5. svibnja u Skoplju, rezultirajući masovnim sukobima demonstranata i policije”. “Demonstranti imaju tri zahtjeva”, ističe Vangeli u razgovoru za Novosti, “ostavku ove vlade, oslobađanje svih aktivista pritvorenih od 5. svibnja naovamo i formiranje nove vlade koja će demokratizirati institucije i pripremiti teren za fer izbore”. 

Domaću je kulturnu javnost, kako se to medijskim žargonom kaže, “skandalizirao” slučaj skidanja predstave Ivice Buljana Elementarne čestice, adaptiranu prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa, a koja je trebala biti izvedena na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. Naime, prema preporuci Ministarstva unutarnjih poslova RH, izvedba predstave nastale prema djelu autora koji se tretira kao “deklarirani islamofob” predstavlja rizik za sigurnost Dubrovčana kao i za njihove goste. 

U onoj mjeri u kojoj je svijet sve tehnološki umreženiji i istovremeno dostupniji onima geografski izmještenima od centra, istovremeno su i načini na koji knjige dolaze ljudima sve inventivniji. I dan danas čini nam se nevjerojatnom ideja bibliobusa, mobilne knjižnice koja mogućnost svijeta transportira tamo gdje za tim postoji potreba. No i bibliobus je ograničen: tamo gdje nema infrastrukture, tamo ne može ni bibliobus. Zato danas, recimo, knjige u udaljene i nedostupne dijelove Mongolije stižu na devama ili brodicama koje meandriraju kroz razvedenu norvešku obalu. Knjiga Improbable Libraries: A Visual Journey to the World’s Most Unusual Libraries autora Alexa Johnsona izašla je u izdanju Chicago University Pressa, a istražuje upravo mogućnost knjižnice u nemogućim uvjetima.  

Kako ovdje nismo ni na koji način službeno obilježili svjetlo nove zvijezde na medijskoj sceni, portala Telegram.hr, pokušat ćemo to ipak učiniti prenošenjem kratkog komentara s Mufa. Telegram je, naime, prije nekoliko dana objavio tekst naslovljen Pokušali smo fotošopom udebljati 13 poznatih (i mršavih) Hrvatica. I priznajemo, stvarno su jako slatke na što je Muf reagirao objavom svojeg odgovora: Pokušale smo fotošopom dati smisao za humor urednicima Telegrama 

Iz usmene povijesti američke nezavisne glazbe 1980-ih i 1990-ih u tvrde korice stiže Your Band Sucks: What I Saw at Indie Rock’s Failed Revolution (But Can No Longer Hear) Jona Finea, gitarista američke hard core grupe Bitch Magnet. Poglavlje iz knjige možete pročitati ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano