Transformacije javnog prostora

Prijedlog fotografa, snimatelja i novinara Davora Konjikušića odabran je kao projekt za umjetničku intervenciju na Trgu Europe.

banich_630

Selma Banich, Vježbanje nenastanjivih prostora, 2013.

Natječaj raspisan 13.3. pozivao je sve zainteresirane da reagiraju na lokaciju tzv. Trga Europe prijedlozima koji tematiziraju trg kao mjesto supostajanja i političke konfrontacije. Restriktivne imigrantske politike, neravnopravni odnosi među zemljama članicama, obrana interesa kapitala, nametanje mjera štednje i razgradnja sustva socijalne zaštite – neka su od obilježja aktualne politike Tvrđave Europe.

Dok jedni članstvo u Uniji opisuju kao prokletstvo, Zagreb Europi posvećuje trg kojim nenamjerno ali sasvim jasno pokazuje promašenost teze o današnjici kao postideološkom vremenu. Između Cesarčeve i Kurelčeve ulice, a ispred predimenzioniranih, kruzerskih gabarita poslovno stambenog objekta Ban centra, smjesto se takozvani Trg Europe s tradicionalnim inventarom – spomenikom, u ovom slučaju Europi, ali i s nešto manje tradicionalnim obilježjima trga – prometnicom i taksi stajalištem koji guše svaki potencijal ovog prostora da funkcionira kao javan i zajednički.

Od niza pristiglih prijava, kustosice UrbanFestivala odabrale su prijedlog fotografa, filmskog snimatelja i novinara Davora Konjikušića u kojem se kritički bavi migracijskom politikom Europske unije. Više informacija o realizaciji projekta bit će dostupno na web stranicama festivala.

UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode. Svako festivalsko izdanje obrađuje specifičnu temu i predstavlja nove umjetničke produkcije u javnom prostoru, koje se temelje na istraživanjima specifičnih lokacija i prostornih politika, te širi prostor za umjetničku artikulaciju društvenih i urbanih tema. Trinaesto, ujedno i prvo trogodišnje (2013-15.) izdanje otvara temu trga i pitanje transformacije uloge i namjene te ključne urbanističke jedinice. Pod geslom “Natrag na trg!” istražuju se procesi koji oblikuju suvremene zagrebačke trgove, kao i načine da se umjetničkim sredstvima ti procesi učine vidljivima, ali i da se artikuliraju kritičke alternative.

UrbanFestival organizira [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture, a kustosice festivala su Ivana Hanaček i Ana Kutleša.

Izvor: [BLOK]

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano