Tolerancija, dijalog i suživot

Sedmi Festival židovskog filma bit će održan od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu te od 7. do 9. lipnja u Rijeci.

inocente_630

Sedmu godinu za redom kraj svibnja na zagrebačkim kino platnima rezerviran je za niz filmskih naslova i popratnih sadržaja koji promiču toleranciju, dijalog i suživot te educiraju publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu. Po prvi put Festival se ove godine širi izvan Zagreba, pa će tako dio filmskog programa od 7. do 9. lipnja biti prikazan i u Rijeci.

U sedam festivalskih dana bit će prikazano više od pedeset dokumentarnih te kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, čiji je zajednički nazivnik promicanje uvažavanja različitosti te ukazivanje na promišljanje moralno ispravnog društvenog djelovanja.

Dokumetarni program donosi tridesetak naslova. U središtu filma Inocente autorskoga dvojca Seana Finea i Andree Nix Fine osamnaestogodišnja je umjetnica Inocente Izucar, jedna od 1,8 milijuna djece bez dokumenata koju su roditelji ilegalno doveli u SAD. Donedavno je Inocente bila i jedna od 1,5 milijuna mladih beskućnika u Americi. Film prati ovu nadarenu umjetnicu u fazi kada nakon trideset selidbi u devet godina polako gradi svoj život i koristi umjetnost kao terapiju u borbi s teškom obiteljskom prošlosti i sustavom u kojem živi. Pored Oscara za najbolji kratki dokumentarac 2013., Inocente je ovjenčan nizom nagrada na festivalima diljem svijeta.

Oscara u istoj kategoriji, ali prošle godine, osvojio je film Sačuvati obraz u režiji američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya. Riječ je o filmu koji prodire u pakistansko društvo, dokumentirajući brutalne napade kiselinom čije su žrtve uglavnom žene. Većina stradalih nema pristup rekonstruktivnoj kirurgiji, veliki broj žrtava niti ne prijavi napade, dok napadače uglavnom osude na minimalne kazne.

Tetovažama četiristo tisuća rednih brojeva kojima su bili oblježeni svi zarobljenici Auschwitza bavi se film Obilježeni redatelja Uriela Sinaia i Dane Doron, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Chicagu. Kroz svjedočenja trideset preživjelih Obilježeni ne dopušta generalizaciju jer svatko od spomenutih svoju trajnu oznaku doživljava drugačije.

Među dvadesetak igranih filmova bit će prikazan i višestruko nagrađeni njemački film Borbene djevojke redatelja David Wnendta koji donosi portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Marisa je mlada pripadnica neonacističke bande s čvrstim uvjerenjima koja će biti poljuljana nakon što upozna mladog afganistanskog izbjeglicu. Borbene djevojke ovjenčane su s dvadesetak nagrada, uključujući nekoliko nagrada za najbolju žensku ulogu i film kao i Prix Europa za najbolji scenarij.

Sličnom tematikom bavi se i srpski film Šišanje redatelja Stevana Filipovića koji donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici, talentiranom matematičaru koji biva uvučen u svijet skinheadsa, opčinjen njihovim karizmatičnim vođom Reljom. Riječ je o uzbudljivom ostvarenju koje kroz tinejdžerske ljubavi, prijateljstva i izdaje, a iz perspektive odrastanja u Srbiji danas postavlja pitanje osobne odgovornosti mladih ljudi, ali i društva koje ih gura u ruke ekstremnih ideologija.

Osim filmskog programa, Festival židovskog filma uključuje niz popratnih sadržaja poput međunarodne edukativne filmske radionice namijenjene mladim studentima filma iz čitavog svijeta, u sklopu koje će sedam odabranih filmaša pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti igrani kratkometražni film. Također, petu obljetnicu održavanja slavi program Edukacijska jutra, obrazovanje mladih o Holokaustu radi poticanja razumijevanja i tolerancije te fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. U sklopu ovogodišnjeg programa svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijsko predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Kao uvod u predavanje bit će prikazan kratki njemački film Njegova borba redatelja Jakoba Zapfa. Drugi modul Edukacijskih jutara uključuje projekciju dugometražnog filma Nadarena djeca redatelja Markusa Rosenmüllera te predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, koji će s mladima podijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacističkog režima.

Festivalski program i ove će godine uključiti tematsku izložbu i glazbeni program, a više informacija bit će uskoro objavljeno na stranicama Festivala. Ulaz na filmski program, radionice i izložbu slobodan je. 

Izvor: JFF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano