Tko je iznenađen?

Za Paromlin je možda kasno, no za Badel nije, poručuju iz inicijative 1POSTOZAGRAD.

badel_630 FOTO: 1postozagrad

Platforma 1POSTOZAGRAD uputila je zahtjev Uredu gradonačelnika, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode da se urušeni dio krovišta Badela, odnosno čitavo krovište tamo gdje postoje rupe, preventivno sanira kako bi se spriječilo daljnje propadanje toga vrijednog objekta sa statusom spomenika kulture.

“Činjenica je da Grad Zagreb, kao vlasnik objekta, dio kompleksa već godinama iznajmljuje u komercijalne svrhe i na tome ostvaruje profit, ali se pritom ništa ne ulaže u održavanje središnjeg objekta u kompleksu za što postoji i obaveza s obzirom na njegov status spomenika. Odgovorno upravljanje gradom i javnim dobrima podrazumijeva i obavezu primjerenog odnosa prema spomenicima kulture, u ovom konkretnom slučaju objektu čije se propadanje može i treba zaustaviti preventivnom sanacijom urušenog dijela krovišta”, navode iz inicijative.

Podsjetimo, nedavno rušenje Paromlina Gradska uprava opravdavala je zaštitom građana, ali bez opravdanja za dugogodišnju nebrigu o kompleksu koja je i dovela do njegovog trenutačnog stanja. Stranka Za grad je protiv Gradske uprave podnijela i kaznenu prijavu zbog uništavanja kulturnog dobra, a ističu da je za rušenje Paromlina bez natječaja angažirana tvrtka Paron, u čijim je prostorijama za vrijeme parlamentarnih izbora Milan Bandić imao svoj stožer.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin tvrdi da će na mjestu kompleksa Paromlin, koji se sada ruši, biti izgrađena gradska knjižnica, prenio je H-alter. Na pitanje novinara ima li Grad za rušenje Paromlina odobrenje Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Kusin je odgovorila da je zagrebački gradonačelnik 17. lipnja uputio pismo ministrici kulture. “Službeno je zatražena dozvola za hitan postupak da se uklone dijelovi kompleksa u Paromlinu koji izravno ugrožavaju ne samo okolni prostor nego i ljudske živote”. Od Ministarstva još nisu dobili odgovor, ali je u očitovanju za javnost iz Ministarstva rečeno da su već u svibnju imali saznanja da će doći do toga zahvata. “Prema tome, ni za koga taj postupak nije bio iznenađujuć”, rekla je Kusin.

U razgovoru za Media servis, prenosi index.hr, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je da je posljednji sastanak na temu Paromlina održan krajem svibnja. “Osnovna točka u koju se sada mora krenuti je gradski zavod za zaštitu spomenika, dakle, gospodin Silvije Novak koji nije uputio projektnu dokumentaciju jer za uklanjanje spomeničkih dijelova koji se urušavaju, mora postojati prethodna suglasnost Hrvatskoga vijeća za spomeničku baštinu.” U međuvremenu je Ministarstvo kulture zatražilo da resorni Zavod zaustavi rušenje koje je započelo bez njihove suglasnosti, a u tijeku je upravni i inspekcijski postupak kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih tijela Grada Zagreba koji su sudjelovali u ovoj zakonski nepropisnoj proceduri.

M.M. / 1postozagrad

Objavljeno
Objavljeno

Povezano