Tko ima pravo definirati prostor grada?

U sklopu trinaestog UrbanFestivala u Zagrebu gostuje kolektiv LIGNA.

ligna_walking_the_city_630

LIGNA postoji od 1997. Grupu čine Ole Frahm, Michael Hueners i Torsten Michaelsen koji od ranih devedesetih rade u Freies Sender Kombinat (FSK), javnoj neprofitnoj radio stanici u Hamburgu. Svaka dva tjedna proizvode program Lignas Music Box, kojim pozivaju slušatelje da zovu i sviraju svoju omiljenu pjesmu. Svim njihovim radovima zajedničko je poimanje publike kao kolektiva proizvođača gdje se u privremenom udruživanju mogu proizvesti nepredvidljivi efekti koji izmiču kontroli i koji regulaciju prostora stavljaju pred izazove.

“Tko ima pravo definirati prostor grada? Tijekom posljednjih godina srce Zagreba je bilo poprište različitih borbi u kojima se ovo pitanje iznova postavljalo. Pobjednici povijesti se nisu umorili u ostavljanju spomenika svojih trijumfa: kopali su rupe, gradili centre i dizali skupe stanove. Kao proslava ove pobjede, nezaustavljivo širenje komercijaliziranih zona zabave pretvara ulice u prostore spektakla.

Nitko ne može poreći: arhitektura grada predstavlja nepobitne činjenice. Ali nema te zgrade koja može služiti samo namjeri radi koje je građena. Trojanski kolektiv stoga nudi vježbu iz praktične kritike arhitekture. Pita svoje sudionike – a to može biti svatko – da privremeno preuzmu prostor u centru Zagreba uvodeći nove pokrete, geste i upotrebe. Čineći to, Trojanski kolektiv će ostati neprimijećen: poput drevnih grčkih posjetitelja Troje, zna se maskirati, postati nevidljiv ispod vela koji je prekrivao već i flanere 19. stoljeća: mase”, najava je izvedbe kolektiva LIGNA koja će biti održana u petak, 13. prosinca, u 19 sati na Cvjetnom trgu (kreće se iz kluba MaMa, Preradovićeva 18).

Zbog ograničenog broja publike i specifičnosti izvedbe svoj dolazak potvrdite slanjem maila na adresu elektroničke pošte ili SMS porukom na 091/2565656. 

Razgovor s članom LIGNA kolektiva Torstenom Michaelsenom održat će su u sklopu programa M i k r o p o l i t i k e u subotu, 14. prosinca, u 19 sati u Showroomu Galerije Nova.

U dvanaest godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije odvili na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cjelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period. Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao i za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza. Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival13 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta. 

Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do prosinca 2013, u prvoj etapi projekta, bit će otvoren prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova, na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja.

Organizator je događanja [BLOK], a kustosice Ivana Hanaček i Ana Kutleša.

Izvor: BLOK / Fotografija: LIGNA, Walking the city

Objavljeno
Objavljeno

Povezano