Ženom se ne rađa, ženom se postaje

Knjiga Drugi spol francuske filozofkinje i feministkinje Simone de Beauvoir jedna je od utjecajnijih humanističkih studija 20. stoljeća.

piše:
Vatroslav Miloš
simone_de_beauvoir_630

Piše: Vatroslav Miloš

Prvi puta nakon srpskog prijevoda kojega je 1982. godine izdao Beogradski izdavačko-grafički zavod, knjiga Drugi spol (“Le Deuxième Sexe”) Simone de Beauvoir ulazi u lokalnu kulturnu cirkulaciju, ovoga puta u nakladi izdavačke kuće Ljevak i u prijevodu Mirne Šimat

“Originalno, prvo izdanje izašlo je još 1949. godine, s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje. Njezin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je ‘ženska priroda’ samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma”, ističe se u priređivačkom komentaru knjige, a ovdje vrijedi istaknuti da je knjiga imala i svoje mjesto vatikanskom “popisu zabranjenih knjiga”. 

Simone de Beauvoir je 1929. godine, u svoj 21. godini života, postala najmlađa osoba u francuskoj povijesti s položenim državnim ispitom iz filozofije, a njezino najutjecajnije djelo pa i, moglo bi se reći, humanistička ostavština, presudno je utjecala na razvoj feminističke teorije i prakse. 

“Knjiga se bavi identite­tom i drugošću žene”, dodaje se, “te je predstavlja kroz brojne perspektive: biološku, psihoanalitičku, marksističku. (…) Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putom oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Može se bez pretjerivanja reći da je knjiga temelj današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, kako kaže Judith Butler, Beauvoirina formulacija ‘Žena se ne rađa, nego postaje ženom’ prvi put u povijesti razdvaja pojmove ‘spola’ i ‘roda’”. 

Drugi spol preveden je na četrdeset jezika.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano