Skriveno od javnosti

Nova knjiga francuskog filozofa Grégoirea Chamayoua A Theory of the Drone osvrće se na upotrebu bespilotnih letjelica kao nove metode ratovanja, nadzora i kontrole.

piše:
Tomislav Žilić
drone_thierry_ehrmann_630 FOTO: Thierry Ehrmann

Piše: Tomislav Žilić

U kontekstu velikih geopolitičkih promjena od ranih dvijetisućitih naovamo, posebice u svjetlu (para)vojnih sukoba na Bliskom istoku, otvorilo se veliko polje promišljanja o oživljavanju – ili točnije vraćanju u fokus – militarističkih politika velikih svjetskih sila i globalnih posljedica istih. Posebno mjesto u tom polju zauzima upotreba novih tehnologija u ratovanju, a ponajviše upotreba bespilotnih letjelica. “Dronovi” su posljednjih godina najčešće korišteno oružje u vojnim operacijama SAD-a i saveznika, koje su od invazije Iraka tijekom Bushove administracije postale jedno od glavnih oružja u takozvanom ratu protiv terorizma. 

Ništa manje u fokusu nisu ni etička i humanitarna pitanja koja se otvaraju oko korištenja dronova: idealni u smanjenju rizika za vojno osoblje, dronovi su itekako kontroverzni zbog ogromnog broja civilnih žrtava koji svakodnevno raste. Tek u posljednje vrijeme podiže se svijest o destruktivnom potencijalu bespilotnih letjelica u kontekstu već i ovako destruktivne američke vanjske politike, a Grégoire Chamayou u svojoj novoj knjizi kroz filozofsku perspektivu istražuje implikacije te tehnologije kao i njene povezanosti s održavanjem državne moći. Chamayouova knjiga “s preciznošću i čvrstim referencama artikulira na povijest filozofije rata te na ono što je pogrešno s ovim oblikom jednostranog ratovanja”, stoji u osvrtu Régine Debatty.

“Po prvi put u povijesti jedna država uzela je za pravo da ratuje koristeći mobilno bojno bolje koje se prostire cijelim svijetom. Ono što je jasno danas je u osnovi transformacija ratnih zakona koji su definirali vojni sukob kao sukobom između ‘boraca’. Što je više bespilotnih letjelica u zraku, to više rat ima potencijal da se pretvori u sferu tajnih, ciljanih atentata – izvan pogleda i kontrole ne samih potencijalnih neprijatelja već i građana samih. Chamayou pokazuje kako su dronovi puno više od jednostavne tehnologije te kako izrazito duboko utječu na ideju što je vođenje rata u demokraciji”, stoji u najavi izdavača, njujorškog The New Pressa.

Grégoire Chamayou bavi se znanstvenim istraživanjima u polju filozofije u pariškom Centre National de la Recherche Scientifique. Do sada je objavio knjige Les Corps vils. Expérimenter sur les êtres humains aux xviiie siècle et xixe siècle, Les Chasses à l’homme, Manhunts: A Philosophical History Théorie du drone (A Theory of the Drone).

Objavljeno
Objavljeno

Povezano