Režim majčinstva

U izdanju beogradske uz)bu))ne))) izašla je knjiga Postajanje majkom u vreme neoliberalnog kapitalizma.

ulrike_rosenbach_630

Knjiga Postajanje majkom u vreme neoliberalnog kapitalizma sadrži umjetničke radove, interdisciplinarne studije iz područja humanističkih i društvenih znanosti te tekstove koji se bave promišljanjem osobnog i aktivističkog iskustva i rada. Među autorima i autoricama zastupljenima u knjizi nalaze se Katja Kobolt, Elżbieta Jabłońska, Sanja Iveković, Nataša Ilić, Dejan Habicht, Fabrika pronađene odeće, Adriana Zaharijević, grupa Škart, Claire Fontaine, CRAP! Kolektiv i drugi. Izdavač knjige je beogradska uz)bu))na))), a izašla je u nakladi od šesto primjeraka zahvaljujući podršci Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Urednica je Ana Vilenica.

Postajanje majkom poziv je na radikalnu kritiku djelatnoga režima materinstva i na konstantnu proizvodnju drugačijih odnosa u polju reprodukcije svakodnevnog života. Materinstvo je uvijek određeno specifičnim povijesnim, kulturalnim, političkim i ekonomskim kontekstom, a dominantni se diskursi kroz različite institucionalne prakse uspostavljaju kao specifični režimi. Režim materinstva podrazumijeva oblik društvene kontrole u kojem prostor potencijalno kolektivne brige postaje mjesto ostvarivanja interesa kapitala i nacionalne države. Namjera je knjige potaknuti diskusiju o pitanjima materinstva i reproduktivnog rada u lokalnom kontekstu: u krugovima feminizma i u krugovima ljevice, u polju teorije i političke aktivističke prakse te u polju umjetnosti kao mjesta proizvodnje politike i znanja. Uvođenjem perspektiva koje preispituju etablirane feminističke programe i proširuju postojeće prakse politika emancipacije, pokušava se ukazati na mogućnosti nadilaženja i revolucionariziranja uvjeta svakodnevnog života u vrijeme globalnog neoliberalnog kapitalizma, njegovih paradigmi, politika, tehnika kontrole, uvjeta rada, migracijskih režima i demokracije.

Knjiga je uvod u razgovor koji će se voditi na okruglom stolu 20. i 21. svibnja u beogradskom KC Rex i dostupna je za besplatno preuzimanje ovdje.

KP / uzbuna / Fotografija: Ulrike Rosenbach

Objavljeno
Objavljeno

Povezano