Proizvodnja i potrošnja književnosti

Centar za ženske studije i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organiziraju znanstveni skup u sklopu sedmih Dana Marije Jurić Zagorke.

excuse_me_do_you_know_where_marija_juric_zagorka_street_is_630

Znanstveni skup bit će održan 29. i 30. studenog, a njegova je tema (Vizualne) Reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti.

Romani Marije Jurić Zagorke već su za njezina života prerađivani za kazalište i film, a sama je Zagorka svoje romane prekrajala za scensku izvedbu te često sudjelovala u radu na predstavama (Grička vještica, Kći Lotršćaka, Suparnica Marije Terezije, Gordana). Poznato je da je pisala filmske scenarije, njeni su romani doživjeli stripovsku obradu Andrije Maurovića i N. Neugebauera, glumačka družina Histrioni kontinuirano prikazuje i priređuje Zagorkine romane u formi popularnog kazališta, a Grička vještica zaživjela je i kao rock-opera 1979. godine.

Od 2007. godine, naglasak umjetničke obrade stavljen je na Zagorkin život te produkcija otad uključuje dokumentarno-igrani film Zagorka u produkciji Fade In-a i HRT-a, redateljice Biljana Čakić Veselič, edukativnu šetnju Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb Slavice Jakobović Fribec, plesnu izvedbu Excuse me, do you know where Marija Jurić Zagorka street is Katarine Đorđević i kazališnu predstavu Zagorka redateljice Ivice Boban. Treba spomenuti i turističko-kulturne itinerere poput noćne ture Tajne Griča, igranu seriju Grička vještica koja je u pretprodukciji od 2009, te strip-album na temelju Zagorkina životopisa Lee Kralj Jager.

U jednoj od mogućih funkcija popularne književnosti vizualni užitak važna je komponenta i upravo je ta ikonička dimenzija popularne kulture u teorijama dominantno naglašena. Organizatori skupa smatraju da će obrada predložene teme, vizualne reprodukcije, u pravo vrijeme otvoriti prostor za kritičku refleksiju o pozicioniranju Zagorke kao branda u suvremenoj popularnoj kulturi i tzv. kulturnim industrijama. Znanstvenim se skupom želi istražiti kako čin adaptacije intervenira u strukture, postupke i interese karakteristične za književnost koju su napisale žene te specifične zahtjeve što ih književnost koju su napisale žene postavlja pred čin adaptacije. Poseban je naglasak stavljen na radove koji analiziraju kako feministička kritika pristupa adaptaciji te različitim presjecištima književnosti i vizualnoga.

Za sudjelovanje na znanstvenom skupu možete prijaviti svoja izlaganja o filmskim, televizijskim i kazališnim adaptacijama književnih naslova tako da pošaljete sažetak izlaganja, između 150 i 300 riječi, te kraći životopis do 1. srpnja na mail ili adresu koju ćete, uz ostale informacije, pronaći ovdje. Programski odbor čine Rada Borić, Gordana Bosanac, Lada Čale Feldman, Anita Dremel, Maša Grdešić, Tatjana Jukić Gregurić i Sandra Prlenda.

KP / CZS / Na fotografiji: Excuse me, do you know where Marija Jurić Zagorka street is, 2009

Objavljeno
Objavljeno

Povezano