Novi pogledi, nove alternative

U novoj sezoni Filozofskog teatra u zagrebačkom HNK-u gostuju Tariq Ali, Zygmunt Bauman, Aleksandra Kania, Franco Berardi Bifo, Bobby Gillespie i Janis Varufakis.

piše:
Vatroslav Miloš
badiou_filozofski_hnk_630

Piše: Vatroslav Miloš

Program nove sezone Filozofskog teatra – multidisciplinarnog diskurzivnog programa koji je posljednjih godina ugostio Thomasa Pikettyja, Vanessu Redgrave, Terryja Eagletona, Margarethe von Trotta, Juliju Kristevu – predstavili su njegov urednik i voditelj Srećko Horvat i Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu. 

Prvo od potvrđenih gostovanja održat će se 30. listopada, kada u Zagreb stiže Tariq Ali, i time vraća dug za nastup otkazan krajem prošle godine, s time da će ovoga puta biti izveden i njegov dramski tekst Nove avanture Don Quijotea u produkciji HNK-a i režiji Paola Tišljarića.  

U narednim mjesecima, s datumima koji tek trebaju biti potvrđeni, očekuju nas gostovanja uglednih poljskih sociologa Zygmunta Baumana i Aleksandre Jasińske Kanie, a potom i razgovor Franca Berardija Bifa s Bobbyjem Gillespiem, vođom škotske rock-grupe Primal Scream, a koji onedavno stvara upravo pod utjecajem tog talijanskog filozofa. Svijet teško da se može snaći bez ekonomije pa se stoga očekuje da će gostovanje bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa izazvati poseban interes publike, ističu iz Filozofskog teatra.

Prigoda je iskorištena i za predstavljanje posebnog izdanja HNK-a, knjige Alaina Badioua Rapsodija za teatar, kao i za najavu dugoočekivane izvedbe Antigone Slavoja Žižeka, koja će u režiji Angele Richter biti izvedena sljedeće godine.

“U sveopćoj atmosferi raspada svih društvenih vrijednosti, od jačanja nacionalizma diljem Europe sve do Donalda Trumpa, upravo bi Filozofski teatar – kroz spoj radikalne ekonomije, filozofije, a ovaj put i rocka – trebao ponuditi nove alternative i pogled na svijet koji nam nerijetko nedostaje ovdje u Hrvatskoj”, izjavio je Srećko Horvat.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano