Granice političkih i društvenih mogućnosti

U nakladi Verso Booksa izlazi serija od četiri naslova posvećena promišljanju o potencijalnim razvojima suvremenog društva u sjeni destruktivnog utjecaja kapitala.

pripremio:
Tomislav Žilić
the_line_RhinoNeal_630FOTO: Rhino Neal

Pripremio: Tomislav Žilić

State of Insecurity: Government of the Precarious Isabell Lorey osvrće se na preoblikovanje socijalne države, razvoja tehnologije i rastuće moći neoliberalnih državnih aparata te kako ti isti faktori uspostavljaju društvo prekarijata. Lorey ističe da u tim okolnostima produktivnost više nije vezana samo uz rad već da utječe i na formiranje sebstva, tako brišući granice između osobnog i profesionalnog života. Kako se subjekte uvjerava da su fleksibilni i autonomni, dolazi do efekta izolacije s političkim i socijalnim predznakom, a koji je u službi akumulacije kapitala i društvene kontrole. Na tragu rečenog, Isabell Lorey is trenutnog statusa quo iščitava mogućnost nastanka novog, buntovnog oblika samoupravljanja od strane prekarnih subjekata.

Knjiga The Future Marca Augéa oslanja se na misao da je dominatna ideja budućnosti ovisna o našim trenutnim bojaznima vezanima uz suvremeni svijet. Prema tome, budućnost postaje koordinata u kojoj tražimo otkupljenje i napredak, no ona postaje i odredištem projekcija naših osobnih i apokaliptičnih anksioznosti. Ispitujući ideje izvjesnosti, istine i totalnosti Augé pronalazi načine na koje je moguće odvojiti budućnost od vječite, prestravljene sadašnjosti te oslobađa um kako bi isti mogao konceptualizirati naše moguće budućnosti bez opterećenja.

Déjà Vu and the End of History nova je knjiga Paola Virna u kojoj se psihološki fenomen svojom udvostručenošću i zbunjujućim kapacitetom pokazuje bitnim za suvremene povijesne okolnosti. U knjizi Virno pobliže promatra konstrukte sjećanja, protjecanja vremena i “kraja povijesti”. Oslanjajući se na mislioce poput Bergsona, Kojèvea i Nietzschea, pokazuje kako percepcija povijesti može biti zamrznuta ili paralizirana, pri čemu se distinkcija između “prije” i “poslije”, ili uzroka i posljedice, čini nebitnom. Proučavajući kako iskustvo vremena postaje povijesno, Virno uobličuje radikalnu novu teoriju povijesne temporalnosti.

Posljednja knjiga u seriji, Heroes: Mass Murder and Suicide Franca “Bifa” Berardija, odlučno adresira utjecaj kapitalizma na mentalno zdravlje, vodeći čitatelja na putovanje kroz filozofiju, psihoanalizu i tekuće događaje kako bi se došlo do društvenih korijena duševnih slabosti našeg doba. Polazeći od suvremenog fenomena masovnih ubojica poput Andersa Breivika, ponavljajućih masakara u američkim školama, epidemijama samoubojstva u Koreji i Japanu te recentnom porastu samoubojstava motiviranih ekonomskom krizom, knjiga istražuje pogubne utjecaje koji potječu iz neumornog nadmetanja i masovnog umrežavanja. U ovoj knjizi Berardi dodatno razvija psihoanalitičke uvide svog kolege i prijatelja Félixa Guattarija te predlaže distopijsku ironiju kao strategiju za odvajanje ljudi od pogubnog zagrljaja kapitalizma. 

Serija Futures Verso Booksa predstavlja filozofske i političke intervencije već etabliranih, ali i novih autora te mislioca iz cijeloga svijeta, pri čemu svaki naslov adresira kranje granice političkih i društvenih mogućnosti. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano