Sonifikacija urbanog narativa

Autor je nove edicije Zidnih Novina pod nazivom Slušaj što gledaš! Roko Crnić, koji natpise i imena pojedinih urbanih šetnji prevodi u glazbu.

zidne_novine_630

Autor je nove edicije Zidnih Novina pod nazivom Slušaj što gledaš! Roko Crnić, koji čita zagrebački urbani hipertekst svojom “sonifikacijom urbanog narativa”. Autor se arbitrarno postavio spram viđenog i zapaženog na ulici i kroz konceptualni glazbeni i narativni filter transponirao grad u note, zvukove, glazbenu šetnju gradom.

Naslov edicije Slušaj što gledaš! upućuje na metodu putem koje ovo djelo nastaje, ali upućuje i na više mogućih načina recepcije ovih Zidnih Novina. Ovom je edicijom Roko Crnić preveo natpise i imena (grafite, imena dućana, usluga i upozorenja) pojedinih urbanih šetnji u glazbu. Ta glazba “vidljiva” je na Zidnim novinama kroz opis same ture, ali i kroz razotkrivanje postupka komponiranja, ona je vidljiva i zbog notnog pisma koji je dominantan u ormariću Novina, a QR kod postavljen pored njih poziva prolaznika da “skine” glazbu s linka i posluša je šetajući gradom ili u toplini vlastite sobe. Time ovaj projekt promišlja i odnos intime i javnosti kroz glazbu.

Predstavljanje novog ostvarenja Zidnih novina najavljeno je za subotu, 7. prosinca, u 11 sati u prostorima Kinoteke, Kordunska 1, Zagreb. Autor je koncepta projekta i kordinator Boris Bakal, urednik edicija 2013. Bojan Mucko, a supervizor edicije Stanko Juzbašić.

Zidne Novine su “spin-off” projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača Sjenki Bilježenje grada Bilježenje vremena, a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru. Od 2010. Zidne Novine (ZN / Parafernalije Zagreb) prerasle su u samostalni projekt. 

Izvor: Bacači sjenki

Objavljeno
Objavljeno

Povezano