Šokirajte se kulturom

U organizaciji udruga P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. počelo je deveto izdanje međunarodnog festivala Culture Shock.

kultursok_630

Culture Shock Festival hibrid je obrazovanja, suvremene umjetnosti, glazbene, likovne i druge kulture te društvenih događanja. Prva tri festivalska izdanja održana su tijekom svibnja, potom je festival preseljen na ožujak, a bogat se festivalski program nerijetko produži i do mjeseca travnja. Tako će ovogodišnje, deveto izdanje festivala trajati do 28. travnja, a tijekom dva mjeseca “kulturnoga šoka” u Križevcima će se predstaviti kvalitetni i aktualni izvođači, predavači i izlagači iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji program nudi deset tribina, osam koncerata i tri slušaonice, tri radionice i tri projekcije, kazališnu predstavu, likovnu izložbu te performans.

Culture Shock projekt nastao je u organizaciji udruga P.O.I.N.T. (Promicanje obrazovanja, informiranja, novinarstva i tehnologija) i K.V.A.R.K. (Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture), a jedan od fokusa projekta jest suočavanje s nedostatkom kvalitetnog umjetničkog i urbanog programa u Križevcima. Događanjima na ovom festivalu, mladima iz Križevaca i okolice nastoji se pružiti kontakt sa suvremenom kulturnom produkcijom te ih informirati o postojećim kritičkim praksama i mišljenjima.

Najavljeni su izložba fotografija Zdenka Baloga, koncerti Antenata, Rundek Cargo Trija, Krankšvestera, performans Selme Banich, projekcija švedskog dokumentarnog filma o osnivačima Pirate Baya Away From Keyboard, tri informatičke radionice prvenstveno namijenjene organizacijama civilnog društva koje se žele organizirati online, te nekoliko zanimljivih tribina. Neke od njih su Medicinska primjena kanabisa u prošlosti i danas križevačke znanstvenice i aktivistice Marte Gold, Televizija – igračka našeg stoljeća vanjsko-političkog novinara hrvatske javne televizije Damira Matkovića, Ženska ljudska prava – ima li demokracije bez žena? Anamarije Gospočić iz CESI te Može li poljoprivreda biti održiva? jednog od najpoznatijih hrvatskih protivnika GMO-a Marijana Jošta. Tribina Priče tražitelja azila u Hrvatskoj moderatora Nikole Vukobratovića i gošće Lahorke Nikolovski, osim što će postaviti pitanja o administrativnim preprekama na koje nailaze tražitelji azila u Hrvatskoj, prikazat će i film Olivera Sertića Hrvatska (k)raj na zemlji u produkciji Restarta, Centra za mirovne studije i Fade In-a te I’m nobody Barbare Matejčić i Nine Urumov u produkciji Restarta, Zavoda Voluntariat i Omladinskog centra CK13.

Sve detalje rasporeda devetoga izdanja Culture Shock Festivala pronađite ovdje.

KP / c-shock

Objavljeno
Objavljeno

Povezano