Situacije pune odgovornosti

Kreativni fond mladih UZGON osmišljen je kao inovativni i održivi model financiranja projekata mladih u trima županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Gradu Zagrebu.

pripremila:
Matija Mrakovčić
alexandre_dulaunoy_630 FOTO: Alexandre Dulaunoy

Pripremila: Matija Mrakovčić

Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah započela je s provedbom projekta “Kreativni fond mladih UZGON”, koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva putem tematskoga fonda “Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0”. Kreativni fond mladih UZGON osmišljen je kao inovativni i održivi model financiranja projekata mladih u lokalnim zajednicama. 

“Ovim modelom podrške želimo postaviti i razviti model odgovorne filantropije putem kojega želimo da se primateljima (udrugama i drugim organizacijama mladih) na području triju županija središnje Hrvatske (Grad Zagreb, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija) kreiraju situacije pune odgovornosti od početka do kraja procesa u kojem sudjeluju mladi. Model želimo razviti na potpuno nov način, pružajući mogućnost rješavanja problematike s kojom se susreću mladi”. 

U svakoj od navedenih županija bit će postavljen Savjet fonda, a članovi savjeta odabirat će se primjenom postavljenih kriterija (stručnost, interesno područje, društvena uključenost, sektorska pripadnost i drugi) i imat će od 9 do 11 osoba. Uloga županijskih savjeta primarno je usmjerena jačanju fonda, njegovom predstavljanju u javnosti, pomoći u prikupljanju financijskih sredstava, organiziranju javnih skupova u lokalnim zajednicama i sličnim aktivnostima. U sva tri Savjeta bit će predloženo po nekoliko članova Savjeta mladih na županjskoj razini i po jedan član iz Mreže mladih Hrvatske.

U drugoj fazi projekta bit će predstavljen model javnog natječaja u kojem mogu sudjelovati udruge i organizacije mladih kao prijavitelji, ali i aktivni sudionici u kreiranju Fonda, i tražitelji financijskih sredstava za sudjelovanje u projektima koje žele kandidirati. Natječaj će biti usmjeren organizacijama mladih koje će se prijavljivati za financijsku podršku projektima u lokalnim zajednicama. Dio sredstava koji je namijenjen za pružanje financijske podrške putem javnog natječaja osigurat će se iz sredstava projekta, a drugi bi dio sredstava prijavitelji trebali osigurati iz lokalnih izvora. Model će se preciznije razraditi s propozicijama koje detaljno propisuju način prijave, rokove prikupljanja sredstava i način postupanja u slučaju da se ne prikupe dovoljna sredstva.

Više informacija potražite na službenim stranicama Zaklade.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano