Samo stručno, samo transparentno

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

piše:
Vatroslav Miloš
mink_sara_pukanic_630 FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

Piše: Vatroslav Miloš

Članovi Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, kojega su činili Ana-Marija Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac, preporučenom poštom su dobili odluku o razrješenju dužnosti koju je Zlatko Hasanbegović potpisao 27. siječnja, dva dana nakon što je od svog predšasnika, kako je sam rekao, preuzeo dužnost u Ministarstvu kulture.

Podsjetimo, Stručno povjerenstvo za neprofitne medije odgovorno je za provedbu Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima za koji se sredstva osiguravaju prema dijelu prihoda od igara na sreću, a prošle je godine taj fond iznosio 2.800.000 kuna. Na taj natječaj, stoji na stranicama Ministarstva kulture, “prijaviti se mogu neprofitni proizvođači medijskog sadržaja koji se distribuira putem različitih tehnoloških platformi – tiska, radija, televizije, interneta”, odnosno, ističe se dalje, “neprofitni proizvođači medijskog sadržaja odnosno neprofitni mediji mogu biti pravne osobe, posvećene zadovoljavanju informativnih, obrazovnih, znanstvenih, umjetničkih, kulturnih i drugih komunikacijskih potreba javnosti, registrirane kao udruge, ustanove, neprofitne zadruge, vijeća nacionalnih manjina i druge organizacije upisane kao neprofitni mediji u odgovarajuću knjigu Agencije za elektroničke medije ili Registar neprofitnih organizacija Ministarstva financija”. 

Povjerenstvo se, inače, bira temeljem javnog poziva, a njegovi članovi mogu biti radnici u medijskom, znanstvenom i civilno-društvenom polju, dok su tri mjesta u Povjerenstvu zagarantirana zaposlenicima Hrvatske izvještajne novinske agencije, Hrvatske radiotelevizije i Vijeća za elektroničke medije.

Ministar kulture svoju odluku o razrješenju članova ovog povjerenstva, kojima je formalno preostalo još devet mjeseci mandata, nikakvom argumentacijom nije potkrijepio, odnosno nikakva službena obavijest do zaključenja ovog članka javnosti nije odaslana. Ovu je odluku javnosti potvrdila donedavna članica povjerenstva Mima Simić

“Jedan dan nakon što je udruga U ime obitelji poslala dopis MK kojim se kritizira rad Povjerenstva za neprofitne medije, povjerenstvo je dekapitirano. Bez ikakve revizije, bez analize dosadašnjeg rada ili stručnosti članova i članica povjerenstva”, rekla nam je Simić i dodala: “Iz toga se može zaključiti samo to da nova vlast smatra da procedure ni stručnost nisu relevantni (niti ikakvi) faktori pri donošenju odluka, koje će ozbiljno ugroziti poziciju neovisnog novinarstva u RH”.

Povjerenstvu je, dodajmo još i to, dužnost pratiti rad medija kojima se potpora dodjeljuje pa nije jasno tko će preuzeti njihove dužnosti u prijelaznom razdoblju do imenovanja novih članova. 

Podsjetimo i da sektor neprofitnih medija danas stalno zapošljava oko 350 radnika i radnica, dok se broj honorarnih suradnika i suradnica kreće oko dvije tisuće.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano