Revitalizacija kinoprikazivačke mreže

Projekt Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača stanovnicima 27 gradova diljem Hrvatske osigurat će tehnički opremljene dvorane te vrijedne filmske sadržaje.

zlatna_vrata_630

Na konferenciji za medije održanoj 8. srpnja prisustvovali su ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača Tina Hajon te tridesetak predstavnika gradskih uprava i kinoprikazivača iz svih dijelova Hrvatske.

Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. i strateški projekt koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača, povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama.

“Nalazimo se u konačnoj fazi realizacije projekta na kojem se radi dvije godine: projekta stvaranja neovisne nacionalne mreže art-kina. U prvome krugu digitalizacije tehnički ćemo opremiti 28 kina u 18 županija i 27 gradova. Riječ je o projektu koji osim tehničkog može imati sasvim emotivni kontekst – svi volimo pogledati dobar film, ali u svojim mjestima možda nemamo kino u kojem u njemu možemo uživati. Kino je mjesto sazrijevanja i upoznavanja svijeta s jedne i druge strane ekrana. Kino je mjesto okupljanja grada i mi ga vraćamo u tome pravcu. Često se govori da su nove tehnologije uništile kino. Ovaj projekt temelji se na obratu – iskorištavamo nove tehnologije kako bismo ljude ponovno vratili u kina, a to možemo jedino ako im u njihovim mjestima pružimo tehnički kvalitetnu i financijski dostupnu uslugu i, što je najvažnije, kvalitetan program”, izjavila je Andrea Zlatar Violić.

Grafika planirane digitalizacije kino-mreže

Voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kina Tina Hajon stavila je projekt digitalizacije u europski kontekst: “Realizacijom ovog projekta Hrvatska postaje jednim od najboljih primjera europske prakse. Dok mnoge zemlje i dalje nemaju razvijenu nacionalnu strategiju digitalizacije i potpore nezavisnim kinima, Hrvatska će do kraja rujna biti 90% digitalizirana. Ovaj je projekt jedinstven u Europi, jer se radi o kombinaciji tehnološkog unapređenja, ali istodobno i implementacije filmskog programa te razvoja djelatnosti” i dodala: “Sustavno ćemo raditi na osnaživanju i promociji kinoprikazivačke djelatnosti koja je najvažniji sektor filmske industrije. Dakle, ovo nije kraj ovog procesa: već u jesen nastavljamo s okruglim stolovima, diskusijama i programima edukacije na temu diversifikacije, distribucije i umrežavanja”.

Ovim projektom obuhvaćeno je 28 od ukupno 43 nezavisna kina u Hrvatskoj, a tehničko opremanje njihovih dvorana trebalo bi završiti na jesen ove godine.

Izvor: HAVC

Objavljeno
Objavljeno

Povezano