Putevima kazališta inovacije

Drugo izdanje IKS festivala - Međunarodnog festivala suvremenog kazališta odvijat će se u Splitu od 3. do 12. rujna na nekoliko pozornica.

iks_predstava_stan_630

Ovogodišnja selekcija prikazuje projekte visoke izvrsnosti i međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji kroz specijalan projekt – Putevima kazališta inovacije na Mediteranu te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske , talijanske i španjolske regije. Poprišta festivala bit će Amfiteatar Multimedijalni kulturni centar | Dom mladih, Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih, Galerija umjetnina i u Dioklecijanovim podrumima u kojima će se, u suradnji s Perforacijama, održati Noć performansa

Njegov ovogodišnji kazališni program započinje predstavom Too late! poznate talijanske kazališne skupine Motus, specifičnog interdisciplinarnog, dramaturškog izraza i neobičnog iščitavanja Sofoklove Antigone kroz igru talijanske glumice Silvije Calderoni i srpskog glumca Vladimira Aleksića. Kazališna kompanija Motus, jedna je od cjenjenijih razvojnih i istraživačkih kazališnih skupina u Italiji – teatro di ricerca – koja je od 1991. zajedno s poetski sličnim organizacijama (Fanny & Alexander, Teatrino Clandestino i Masque Teatro) gradila pozitivno okruženje nove kulturne scene koja se žestoko opirala mainstreamu a danas zaokružuje ono što nazivamo već fenomenom novoga talijanskog kazališta, odnosno fenomeno teatrale romagnolo, specifično alternativno kazalište koje je nastalo u subkulturi squotova, okupiranih underground prostora sjeverne talijanske regije Emilia Romagna.  

Putevima kazališta inovacije predstavit će se i španjolska skupina Erre que erre s plesnom predstavom Hoogerman u sklopu projekta Putevi plesa u suradnji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples i Španjolskom ambasadom a nastavit će se selekcijom festivala INTEATRO iz Ancone, važnim središtem talijanske eksperimentalne umjetnosti s tridesetrogodišnjom praksom promocije i distribucije suvremenih izvedbenih praksi na Mediteranu i šire. Okosnica projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu jest održivost suvremene kazališne scene u kontekstu lokalnog i regionalonog razvoja na području Dalmacije. Želja je, ističu organizatori festivala, svake godine, kvalitetnim programom, koprodukcijama i prezentacijom stvoriti platformu koja bi educirala i senzibilizirala lokalnu splitsku publiku po pitanju raznovrsnosti suvremene europske kazališne umjetnosti, s posebnim naglaskom na mediteranske regije – Italiju i Španjolsku – s kojima dijelimo slične običaje i vrijednosti.   

Istodobno s mediteranskim programom u predstavljački kontekst unose se i dvije srpske produkcije – mladi redatelj Marko Manojlović s Predstavom u stanu, i novom produkcijom Parobrod teatra Centra za nezavisnu kulturu u Beogradu s predstavom U samoći pamučnih polja.  

Na sceni Amfiteatra u Domu mladih | Multimedijalni kulturni centar 6. rujna nastupit će Kazalište Hotel Bulić u čijoj se produkciji izvodi djelo Antonina Artauda, nova uspješnica redateljice, glumice i producentice Senke Bulić

Prepoznatljivim stilom istraživačko kazalište Teatar Rubikon predstavlja queer katoličku dramu Coito ergo sum, opjevavanje Filozofije u budoaru, još uvijek kontroverznog i provokativnog Markiza de Sadea u opernoj formi kao svoj doprinos ulasku Hrvatske u Europsku uniju a kroz fraktalnu filozofiju sve mu se više približava splitski Fraktal falus teatar s projektom Victimize koji istražuje odnos zapadne kulture prema patnji te odnos zlostavljanih i zlostavljača  postavljajući na scenu istinite priče i događaje.  

Koliko je Očevidnik kazališta pospješio kazališnu praksu, njenu izvrsnost na hrvatskoj sceni, koja je njegova primjena, ali i nedostaci razgovarat će se na tribini u Domu mladih 10. rujna s početkom u 19 sati na sceni Amfiteatra. Tribina se organizira u suradnji sa internet portalom za izvedbene umjetnosti Teatar.hr i Mrežom izvedbenih umjetnosti kroz Festival Perforacije koje donose i dva rezidencijalna projekta umjetnika Marka Markovića i Antonia Grgića te umjetnički događaj Noć performansa koji će predstaviti lokalne splitske umjetnike ali i umjetnike iz šire hrvatske regije. 

Plesna decentralizacija kulturne proizvodnje i distribucije provodi se u sklopu projekta Nomad on the road (Nomadska plesna akademija) s partnerom Dani suvremenog plesa Varaždin, a imat ćemo priliku vidjeti novi rad mlade koreografkinje i plesačice Ine Sladić.  

Orgazmička predstava Šuma drvo skoro skroz kolektiva SKROZ započet će i svršiti u Gradskom kazalištu mladih prema kultnoj knjizi američke underground autorice Nin Andrews, The Book of Orgasms, i postaviti pitanje može li jedan orgazam promijeniti tijek ljudske povijesti. 

Alternativna umjetnost, ona koja se bori protiv logocentričnosti i ideologije, a zagovara istraživanje i razvoj progovara i off scenom u koju je ove godine uvrštena Dadante  – udruga za razvoj eksperimentalne umjetnosti s posebnim ciljem – Odlučna bitka za genij Splita. Tu je i anarho scena Darka Pivca, aktivista i umjetnika popularnog ratnog Bountya s predstavom Anarh 1904 – 2012, koja će zasigurno probuditi živopisan duh specifičnog kvarta, starog splitskog naselja Varoša i progovoriti o životu današnjeg puka, onog suvremenog i radikalnog, u predstavi o NATO-u, EU i religiji. 

Detaljan program potražite ovdje.

Izvor: IKS festival / Fotografija: Marko Manojlović, Predstava u stanu

Objavljeno
Objavljeno

Povezano