Prostor za aktivnu zajednicu

Bolja suradnja između lokalne zajednice i korisnika kulturnih centara u Zagrebu, Puli i Karlovcu te veća uključenost građana rezultat je projekta SU Operacija grad, SU Rojc i KA-Matrixa.

pogon_shuffle_630

Pogon Shuffle, Pogon Jedinstvo

Piše: Matija Mrakovčić

U suradnji Saveza udruga Operacija grad iz Zagreba, Saveza udruga Rojc iz Pule i KA-Matrix-a iz Karlovca, te gradova Pule i Zagreba, od 13. prosinca 2013. do 13. svibnja 2015. proveden je projekt Making Space for Active Community. Cilj projekta bio je osnažiti organizacije civilnog društva za upravljanje kulturnim centrima u Zagrebu, Karlovcu i Puli te uključiti zajednicu u njihov rad. Kroz radionice i treninge te komunikaciju s korisnicima kulturnih centara, predstavnici organizacija civilnog društva radili su na razvoju suradnje s lokalnim vlastima na upravljanju kulturnim centrima te na povećanju vidljivosti centara i njihovih programa. U tri grada organizirana su četiri treninga i sedam radionica s ukupno preko 70 korisnika. Tijekom provedbe projekta, 38 organizacija prošlo je edukaciju iz umrežavanja, održivog upravljanja infrastrukturom, komunikacije sa zajednicom i oblikovanja prostora. Rezultat projekta je bolja suradnja između lokalne zajednice i korisnika kulturnih centara u ova tri grada kao i veća uključenost građana u rad centara.

Edukacije su vodili domaći i međunarodni treneri, poput Emine Višnić, ravnateljice Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON, Pieta Forgera iz belgijske mreže društvenih i kulturnih centara Vlabra’ccent, Dinka Peračića iz Platforme 9.81, Werenera Wiertalle iz berlinske Ufa fabrik, kustosice i facilitatorice Ivet Ćurlin te Davora Miškovića iz Saveza udruga Molekula i udruge Drugo more. Uz predstavnike udruga, treninzi su bili namijenjeni i zaposlenicima lokalnih uprava koji se bave pitanjima aktiviranja građana, kulturnim politikama i prenamjenom i korištenjem javnih prostora. 

U okviru projekta izrađena je internetska stranica za mrežu udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa te su značajnije korištene društvene mreže za promociju aktivnosti. S obzirom da u Karlovcu, za razliku od Zagreba i Pule, još uvijek ne postoji društveno kulturni centar, edukacije i druge aktivnosti bile su fokusirane na izradu modela upravljanja, programiranje i otvaranje takvog prostora. U sklopu projekta, između ostalog, izrađena je brošura Hrvatski dom (kao) društveno kulturni centar?! koja donosi presjek dosadašnjih aktivnosti inicijativa za otvaranje društveno kulturnog centra, pregled trenutnog stanja te prijedloge na koji način pokrenuti cjelokupnu zgradu Hrvatskog doma po principu civilno-javnog partnerstva. Tematici društveno-kulturnih centara posvećen je i 49. broj tiskanog časopisa PLANet, u kojem se, uz pitanja o budućnosti Hrvatskog doma može čitati i o primjerima dobre prakse iz Hrvatske i Europe. 

U Društvenom centru Rojc u Puli održani su treninzi povezivanja i umrežavanja udruga, promocija javno-civilnih partnerstava i modela upravljanja društveno kulturnim centrima u sklopu kojeg je organizirano studijsko putovanje u Zagreb za predstavnike udruga i zaposlenike Odjela za kulturu Grada Pule gdje su se upoznali s nastankom i djelovanjem Pogona. U lipnju 2014. godine u Dnevnom boravku održana je prezentacija i radionica na kojoj je predstavljen belgijski model sudioničkog upravljanja kulturnim centrima kao dobra praksa upravljanja javnom infrastrukturom. U sklopu projekta, Dnevni boravak je opremljen namještajem te je provedena anketa o potrebama građana i njihovim očekivanjima u daljnjem razvoju Centra. Prema rezultatima ankete, građani smatraju da treba unaprijediti infrastrukturu DC-a te ga modernizirati. Na vanjskim površinama građani predlažu izgradnju skate parka, dječjeg igrališta, umjetnu stijenu i urbane vrtove, dok bi unutar DC-a željeli vrtić, ugostiteljski objekt, hostel, knjižnicu, medijateku. 

U Zagrebu, u sklopu projekta osmišljen je i realiziran Pogon Shuffle koji se kao trajna instalacija nalazi u Pogonu Jedinstvo. Pogon Shuffle je analogni interaktivni objekt usmjeren uključivanju posjetitelja programa u Pogonu Jedinstva. Uz nekoliko rotacija posjetiteljima je moguće jednostavno izraziti što gledaju, slušaju ili posjećuju, što podržavaju i komentiraju, kako se organiziraju i gdje se okupljaju ili pak ostaviti komentar za unapređenje programa u Pogonu. Ovo je inovativan i za Hrvatsku jedinstven način komunikacije s publikom i njezinog uključivanja u kreiranje programa neke kulturne ustanove, koji su koncipirali Antun Sevšek i Damir Gamulin, izradio ga je Ivan Kosec, pojmove je osmislio Nenad Vukušić, a programirao LiteMotif

Više o provedbi projekta potražite na službenim stranicama partnerskih organizacija.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano