Prostor sve manje javan, interesi i dalje privatni

Zelena akcija i Pravo na grad zahtijevaju od odgovornih institucija da uklone novo zdanje na Cvjetnom trgu i vrate ono što je od njega ostalo građanima i građankama Zagreba.

piše:
Martina Domladovac
Vatroslav_Milos_Cvjetni_trg_630FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt.hr

Piše: Martina Domladovac

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu niče još jedna čelična konstrukcija. “Montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno demontažna podesta s ogradom” postavlja tvrtka Hoto centar d.o.o., a iste bi trebale vršiti funkciju zimskih terasa za ugostiteljske objekte. Cvjetnom trgu koji je ionako pretrpan stolicama namijenjenim privatnoj zaradi, tako će biti oduzeto ono malo preostalog javnog prostora, a sam se trg polako, ali neizbježno pretvara u privatno vlasništvo raznih lokala. Osim besramnog oduzimanja javnog prostora građanima, čini se da će veličina konstrukcija ometati pristup trgu vozilima hitne intervencije, zbog čega je u pitanje dovedena i sigurnost. 

Jedna od terasa trenutno u izgradnji postavlja se tik uz veliku javnu klupu koja se proteže cijelom dužinom ograde pravoslavne crkve. Upravo je ta klupa u isto ovo vrijeme 2013. godine bila povod prosvjednih akcija kojima su građani upozorili gradske vlasti da je širenjem stolova kafića u potpunosti blokiran pristup jednom od rijetkih prostora u centru grada gdje građani mogu sjediti besplatno. Slična je bila i poruka performansa Katerine Dude koja je na klupice Cvjetnog trga okružene stolicama i stolovima kafića ispisivala riječ slobodno.

Unatoč svim prosvjedima i peticijama, devastacija Cvjetnog trga se nastavlja, a sva obećanja i pozitivna rješenja zahtjeva građana, čini se, samo su privremena. U lipnju 2016. godine posječeno je stablo u Teslinoj ulici kako bi slastičarna Zagreb mogla podići masivnu terasu. Na brojne prigovore građana grad je ustanovio kako je sječa nelegalna te da vlasnik objekta mora zasaditi novo stablo zadanih proporcija. I dan danas spomenuta terasa stoji netaknuta, a stabla kao da nikad nije ni bilo.

Zbog konstrukcija Hoto centra na Cvjetnom trgu danas su reagirale Zelena akcija i Pravo na grad priopćenjem u kojem zahtijevaju od odgovornih institucija da uklone podignuto zdanje i vrate ono što je od trga ostalo građanima i građankama Zagreba. “Ovim činom, ne samo da je gradonačelnik prekršio još jedno u nizu obećanja građanima ovog grada kada je prije dvije godine izjavio da se neće postavljati ugostiteljski objekti ispred najduže javne klupe u centru grada, nego je još jednom pokazao da su mu želje sumnjivih tajkuna neusporedivo važnije od želja građana. Cvjetni trg bio je i ostat će simbol kršenja prava građana na pristup i uživanje u javnom prostoru grada, prostoru koji ne želimo plaćati, prostor koji je prvo i osnovno naš i za koji zahtijevamo da nam se da na nesmetano korištenje. Nevjerojatno bezobzirna komercijalizacija javnog prostora u Zagrebu, bilo u centru ili periferiji grada, dosegla je svoj vrhunac, a potezi gradske uprave nameću nam grad kojem prijeti socijalna segregacija, grad čije su blagodati dostupne samo onima koji su za njih spremni i platiti”.

Na kraju priopćenja navodi se i kako podržavaju inicijative koje se bore za neometano korištenje javnog prostora, te ističu da su “građani uvjerljivo nizom prosvjeda i opetovanim upozorenjima gradskoj upravi iskazali svoj otpor privatizaciji javnog prostora Cvjetnog trga te je davno došlo vrijeme da se taj glas i posluša”. 

U uistinu nevjerojatnom obratu, gradonačelnik Milan Bandić – koji je samo dan ranije tvrdio da je sve po zakonu – sada zahvaljuje građanima na brzoj reakciji i kaže da će “konstrukcija biti uklonjena do sutra navečer” te da će “za one koji su to dozvolili, koji su izdali rješenje za to, a koja nisu trebali izdati” biti sankcionirani sljedeći tjedan. Unatoč tome, građani i građanke se i dalje pozivaju na “sjedenje i uživanje u novim Bandićevim javnim terasama”, odnosno prosvjednu akciju protiv sužavanja javnog prostora na Cvjetnom trgu u subotu, 8. listopada u 12 sati.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano