Probudi se Europo!

Prema programu premještanja, danas u Hrvatsku dolazi prva skupina migranata iz Italije. U Prihvatilištu Porin bit će uvedeni u redoviti postupak traženja međunarodne zaštite.

cms_630

Zagreb Light Brigade, Zatvaranje granica ubija, FOTO: CMS

Piše: Matija Mrakovčić

Danas dolazi prva skupina migranata iz Republike Italije u Prihvatilište za tražitelje azila Porin gdje će boraviti dok im Ministarstvo socijalne politike ne nađe smještaj u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Riječ je o programu premještanja (relocation), djelu zajedničkog sustava azila EU koji uključuje premještanje tražitelja međunarodne zaštite iz jedne zemlje članice EU u drugu zemlju članicu EU, čime druga zemlja članica postaje odgovorna za provedbu postupka traženja međunarodne zaštite. Zemlje članice Europske unije obvezale su se olakšati teret Italiji i Grčkoj te rasporediti izbjeglice sukladno mogućnostima svake pojedine članice. Dogovoren je i program preseljenja izbjeglica izravno iz trećih zemalja u EU. Hrvatska se obvezala do kraja 2017. sveukupno primiti 1617 izbjeglica.

Ususret dolasku izbjeglica, počele su pripreme za donošenje Akcijskog plana za integraciju u kojem bi svako ministarstvo unutar svog resora izradilo i provelo niz mjera kojima će se omogućiti integracija izbjeglica. Proces pripreme trebao je krenuti već krajem 2015. godine, a novi plan trebao je biti donesen do kraja lipnja, što je sada onemogućeno s obzirom na političku krizu u Republici Hrvatskoj kojom formalno upravlja tehnička Vlada. Uz to, nije izrađena Migracijska politika za period 2016-2018, strateški dokument na kojem se Akcijski plan temelji. Uz Akcijski plan za integraciju, potrebno je donijeti i Operativni plan za preseljenje i premještanje te Protokol o postupanju u integraciji, a poželjno bi bilo da se tako važni dokumenti donose u procesu koji će osim konzultacija s institucijama uključiti i savjetovanje s javnosti. 

Inicijativa Dobrodošli! očekuje kvalitetno i profesionalno postupanje institucija te kreiranje Privremenog plana dok se gore navedeni dokumenti ne donesu. “Hrvatska mora iskazati dobrodošlicu ovim ljudima te sustavno raditi na integraciji što je posljednjih deset godina odbijala te prepuštala volonterima i organizacijama civilnog društva”, ističu. Prvi dolazak izbjeglica u Hrvatsku organiziran je iz Italije u Split, odakle će u pratnji prevoditelja i policijskih službenika doći u Zagreb. Dolaskom u Porin bit će uvedeni u redoviti postupak traženja međunarodne zaštite, smješteni te uključeni u psihosocijalne aktivnosti koje se u Prihvatilištu provode. 

Povodom obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i gostovanja povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske komisije, Dimitrisa Avramopoulosa, Inicijativa Dobrodošli! osuđuje postupanja EU prema osobama u potrebi za zaštitom i sigurnošću, te izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedovoljne razine pripremljenosti hrvatskih institucija za dobrodošlicu izbjeglica. I samim proračunom Hrvatske, ali i EU, jači se naglasak stavlja na nadzor i obranu, umjesto na integraciju. “Istovremeno, ograda koja je jučer postavljana na graničnom prelazu sa Srbijom nije slika kojom ćemo ljudima pokazati otvorenost, solidarnost i humanost”, napominju.

Dodatno, Inicijativa izražava duboko neslaganje sa sporazumom EU-Turska te još jednom p(r)oziva EU da promijeni trenutni pristup prema osobama u potrazi za međunarodnom zaštitom, sigurnošću i dostojanstvenim životom. Eksternalizacija sustava azila u zemlje iz kojih ljudi bježe te bacanje izbjeglica u ruke krijumčara je pristup koji je kontradiktoran temeljnim ljudskim vrijednostima, kao i postavkama EU. Trenutnim postupanjima i politikama izbjeglicama je pruženo sve osim jamstva mira, temeljnih sloboda, solidarnosti, sigurnosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i nediskriminacije. “Probudi se Europo i potraži vlastito dostojanstvo koje si putem izgubila!”, zaključuju iz Inicijative.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano