Politika i antipsihijatrija

Izbor iz tjedna u medijima: od nesvakidašnje političke psihoterapije, preko kapitalističke filantropije, do Sylvije Plath i "novog" Pirellijevog kalendara.

piše:
Vatroslav Miloš
bozo_petrov_hina_630 FOTO: Lana Slivar Dominić/HINA

Izbor iz tjedna u medijima

Piše: Vatroslav Miloš

Ušli smo u četvrti tjedan od održavanja izbora, Sabor nije konstituiran, predsjednica održava drugi krug konzultacija sa zastupnicima, a SDP i HDZ  sastaju se na redovnim antipsihijatrijskim seansama kod dobrog doktora iz MOST-a. Zna se da je relativni pobjednik izbora HDZ, kao i da je MOST u poziciji odlučivanja o svim daljnjim procesima vezanim uz sastavljanje vlade, kao i tome hoćemo li ponovno na izbore. Detaljnu analizu varijacija u statističkim odnosnima snaga u ovih mjesec dana, odnosno kako bi građani glasali u slučaji ponovnih izbora, možete čitati na Faktografu

Kad smo kod zastupnika izabranih u nekonstituirani parlament, gostujući na televiziji N1 u emisiji Novi dan Tihomira Ladišića, predsjednik Hrasta i partner Domoljubne koalicije Ladislav Ilčić upisao se u anale suvremene hrvatske politčke misli. Tu je negdje, odmah uz bok velikanima poput Ante Kovačevića, Ljube Ćesića Rojsa, Ivana Milasa, Drage Krpine i drugih velikih mislioca koji su posljednjih dvadesetak godina okupirali parlamentarne klupe, rekao: “Velika je razlika između muslimana i Hrvata. U radnim navikama, u odnosu na život, idealima, prema ženama. Mi smo različiti. Jednako smo vrijedni, ali smo različiti. Multikulturalnost je mrtva, to je rekla i Angela Merkel. Država moraju razmišljati o svom identitetu. Ja sam u svakom slučaju spreman da se onim ljudima kojima je život ugrožen da se njima pomogne. Kad se uspostave normalni uvjeti života onda će se oni tamo vratiti, ali da je to tako oni bi išli i u druge države”.

Mark Zuckerberg i Priscilla Chan prošloga su tjedna najavili da će glavninu svojeg dioničkog udjela u Facebooku darovati u dobrotvorne svrhe. Ili su tako su barem pisali gotovo svi relevantni mediji s obje strane Atlantika. Ipak, kako to već biva s kapitalom i filantropijom, pokazalo se da je istina ponešto kompleksnija nego što bi se na prvi pogled činilo. “Mark Zuckerberg nije donirao 45 milijardi dolara u humanitarne svrhe”, piše Jesse Eisinger za Propublicu, “Možda ste to čuli, ali to je bilo pogrešno. Desilo se nešto sasvim drugo: Zuckerber je stvorio investicijski poligon”. Zuckerberg i Chan su – da skratimo – umjesto dobrotvorne, neprofitne organizacije osnovali društvo s ograničenom odgovornošću (LLC) koje će kao privatna kompanija ulagati u humantirane projekte, no i dalje će moći investirati u komercijalnu djelatnost, s time da će – zbog onog dijela svoje djelatnosti koje je dobrotvorno – imati značajne i dugoročne porezne uštede. Kako to zapravo funkcionira istražio je Eisinger za Propublicu, nezavisnu i neprofitnu redakciju posvećenu istraživačkom novinarstvu koje služi isključivo javnom interesu. 

“Mrzim kad se Sylviji odriče humor, i kad ga se prešućuje. Humor, dovitljivost, energija, ogroman interes za ljude, stvari, prirodu, nevjerojatan apetit za život – ta su obilježja Sylvije kao osobe, ali i dijela njena pisanja, pogotovo dnevničkog, bila jednako snažna i važna kao ona druga. Ironično, Plath je zapala uloga mračnjakinje zapadne kulture, a voljela je živjeti više od većine”, piše Lana Pukanić u intenzivnom, dirljivom i analitički elaboriranom memoarskom “povratku” Syliviji Plath.

U petak, 4. prosinca, na ulicama Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Korčule i Dubrovnika osvanulo je “izvanredno izdanje” Slobodne Dalmacije koje je narodu objavilo vijest o oslobođenju Dalmacije. Radi se, dakako, tek o podsjetniku, reprodukciji arhivskog članka koji je prije 71. godinu objavio: “Na današnji dan, 4. prosinca 1944. godine jedinice 8. dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, nakon krvave i teške jednomjesečne bitke poznate kao Kninska operacija, oslobodile su grad Knin od 24.000 njemačkih, četničkih i ustaških jedinica. Time je ostvarena odluka ZAVNOH-a o pripojenju Dalmacije matici Hrvatskoj”. Više potražite ovdje.  

Pirellijev godišnji kalendar, za razliku od njegovih ne toliko “glamuroznih” inačica koje često krase zidove automehaničarskih radionica, kamionskih kabina i drugih obrtničkih radnji, ekskluzivan je poklon kojega Pirelli – peti svjetski proizvođač automobilskih guma – dijeli samo odabranima. Na njemu su tijekom desetljeća izlaženja radili eminentni fotografi i fotografkinje koji su, pak, portretirali uglavnom oskudno odjevene fotomodele i glumice. Ove se godine američka fotografkinja Annie Leibovitz odlučila za drugačiji pristup

Amy Schumer, Fran Lebowitz i Tavi Gevinson / FOTO: Annie Leibovitz

  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano