Pogled u budućnost

U organizaciji ljubljanskog SCCA bit će održana konferencija o konceptualnim i financijskim uvjetima stvaranja i suživota institucionalnih i privatnih, profesionalnih i umjetničkih arhiva.

tekma_s_casom_630 FOTO: SCCA

Od 5. do 16. lipnja u Slovenskom gledališkom inštitutu, u organizaciji ljubljanskog Zavoda za suvremenu umjetnost SCCA, održava se događanje pod nazivom Utrka s vremenom. Peformans i video u retrovizoru koje ubuhvaća izložbu i konferenciju o dokumentiranju i arhiviranu umjetnosti videa i performansa. Na izložbi kustoskinje Barbare Borčić predstavljeni su radovi poput Video slikanje (Masculin-feminin) (1979) Nuše i Sreča Dragan, Casus belli (1983) Marka A. Kovačiča, Collectors #3, *Settings* (2002) Dube Sambolec, Wear IV–VI (2005) Tomaža Furlana ili The Unnoticed (2013–2014) Mateje Bučar.

Dokumentacija i arhivi preduvjet su tumačenja i historizacije videa i performansa, ali također mogu ponuditi i materijal za predavanja i izložbe. U sklopu događanja bit će održan razgovor o važnosti audiovizualnih arhiva koji će pokazati potrebu integracije različitih arhiva i inicijativa te zajedničkog djelovanja na uspostavi konceptualnih i financijskih uvjeta za stvaranje i suživot arhiva, institucionalnih i privatnih, profesionalnih i umjetničkih. U razgovoru u četvrtak, 12. lipnja, u 19 sati sudjeluju Barbara Borčić, Jurij Krpan, Primož Jesenko, Rok Vevar, a vode Dušan Dovč i Ida Hiršenfelder.

U prvom dijelu predavanja bit će predstavljeni njihovi arhivi, specifičnost pristupu arhiviranju, prikupljeni materijal, njihovi formati i kriteriji odabira. Drugi dio razgovora bit će posvećen pogledu u budućnost, željama i očekivanjima poboljšanja uvjeta rada svakog arhiva te mogućnostima povezivanja arhiva na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pogled u budućnost obuhvatit će i područje kulturne politike koje određuje sudbinu očuvanja suvremene umjetnosti. U trećem dijelu razgovora publika, umjetnici, producenti, institucije, udruge i javne ustanove podijelit će svoja iskustva s AV arhiviranjem. Cilj je konferencije sustavno i sveobuhvatno rješenje uvjeta očuvanja postojećih AV arhiva suvremene umjetnosti, osobito onih koji su najugroženiji i koje vode nevladine organizacije ili pojedinci, a radi uspostavljanja novih arhiva i njihove ukupne integracije. Više o događanju potražite ovdje.

M.M. / SCCA

Objavljeno
Objavljeno

Povezano