Okusi novog doma

Kuharica Okus doma donosi recepte tradicionalnih jela iz matičnih zemalja azilanata i tražitelja azila u Hrvatskoj.

piše:
Ida Jagar
okus_doma_630 Okus doma u Plavom loncu, FOTO: Ida Jagar

Tradicionalna jela svijeta

Piše: Ida Jagar

Ne volim jesti sam, ali to je normalno jer nisam u vlastitoj državi. Sadiou, tražitelj azila iz Senegala

Kao posljedica ratnih sukoba, nasilja ili iz političkih razloga, u svijetu je danas više od 43 milijuna raseljenih ljudi. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, tijekom 2014. godine približno 8000 osoba diljem svijeta izgubilo je život u potrazi za sigurnošću. U Hrvatskoj je u posljednjih deset godina zaštitu potražilo 4668 izbjeglica. Međutim, status azilanta odnosno privremenu zaštitu do sada je ostvarila samo 131 osoba. Tražitelji azila svakodnevno se suočavaju s problemima u integraciji, od nerazumijevanja jezika i okoline, preko poteškoća u uključivanju u obrazovni sustav, sve do nemogućnosti zapošljavanja i osiguravanja egzistencije.

Radi ukazivanja na probleme integracije, približavanja kultura zemalja iz kojih potječu azilanti te pronalaska konkretnog rješenja problema zapošljivosti tražitelja azila i azilanata u Hrvatskoj, nastao je projekt Okus doma. Dio je projekta koji je podržala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt zajednički provode Fade In, Centar za mirovne studije, NESsT, Iskra, Izazov i Cedra.hr.  

Okus doma, projekt znakovitog naziva koji evociranjem okusa domaće kuhinje komunicira s okusima neke nove kuhinje, vodi se idejom predstavljanja iskustava i kulturnih identiteta izbjeglica putem gastronomije. Projekt uključuje kuharicu, kulinarsko-informativnu web stranicu, dokumentarni film o integraciji izbjeglica u Hrvatskoj te dva kraća spota, radijski spot Integracija počinje razumijevanjem i video spot Porijeklo hrane.

 

Kulinarska strana priče započela je još 2012. godine, povodom Svjetskog dana izbjeglica, kada su polaznici Mirovnih studija predstavili svojevrstan fusion eksperiment, kuhajući hranu lokalnog podneblja, a koristeći namirnice i začine iz cijeloga svijeta. Kuharski eksperimenti nastavljeni su sličnom prezentacijom naziva Prvomajski prvijenac te razmjenom s austrijskom organizacijom KAMA u pripremi južnoameričkih jela pod vodstvom migranta iz Venezuele. Prvomajski prvijenac dobio je nastavak prošle godine u obliku Prvomajskog graha kada su tražitelji azila i azilanti u Hrvatskoj kuhali grah po receptima iz egzotičnih zemalja iz kojih dolaze. Krajem studenog prošle godine održana je prezentacija jela u izvedbi izbjeglica-kuhara iz Alžira, Tunisa, Libije, Sirije, Afganistana, Pakistana i Nigerije i aktivistkinja Centra za mirovne studije. Ova posljednja u nizu kulinarskih manifestacija ujedno je najavila i izdavanje kuharice Okus doma u čijoj su izradi sudjelovale osobe koje su svoj dom pronašle ili žele pronaći u Hrvatskoj. 

Sama kuharica, promovirana 29. siječnja u klubu Booksa, donosi recepte tradicionalnih jela zemalja azilanta. Kuharica, koju je uredila voditeljica projekta Emina Bužinkić, a izdao Centar za mirovne studije, osim recepata donosi i porijeklo glavne namirnice, priču pojedinog azilanta koji je pripremao jelo ili potječe iz zemlje gdje je to jelo rašireno, te kratko pojašnjenje socio-političke situacije u regiji. 

Izdavanje kuharice i gastronomske prezentacije nisu jedini aspekti projekta. Naime, Okus doma cilja aktivnoj kulinarskoj razmjeni i osnivanju kulinarsko-vrtne zadruge, koja će za koji tjedan uspostaviti catering arapsko-afričkih specijaliteta s nadom da će u bliskoj budućnosti otvoriti restoran. Osim kulinarsko-vrtlarske zadruge, u procesu nastajanja je i jezična zadruga koja će se baviti jezičnim razmjenama, predstavljanjem kultura, prijevodima i podučavanjem jezika svijeta (između ostalih i arapskog, albanskog, farsija, urdu, pašto i turskog). Upravo je jezik, kao jedna od ključnih barijera s kojom se izbjeglice susreću i temeljni preduvjet njihove kvalitetne integracije, tema radijskog spota Integracija počinje razumijevanjem u produkciji Fade In-a u kojem svaki od azilanata na svom materinjem jeziku izgovara želje za sigurnom budućnošću. 

Iz temeljne ideje cijele kampanje nastao je i spot Porijeklo hrane, po scenariju Martine Globočnik i Miroslava Sikavice, a u režiji Miroslava Sikavice. Jednostavan i sugestivan spot u prvi plan stavlja diskrepanciju između namirnica koje potječu iz Afrike, Male Azije i Indije, a prihvaćene su u europskim kulturama, i ljudi koji potječu iz spomenutih regija, ali ostaju na rubu društva.

 

Spotovi, recepti i ostale informacije dostupni su na kulinarsko-informativnoj web stranici gdje osim napredovanja projekta Okus doma, izbjeglice mogu pronaći informacije o svojim pravima i osnovnim koracima ka integraciji. Unatoč zakonom zajamčenim pravima mnogi od azilanata i tražitelja azila, koji između ostalog i sudjeluju u ovom projektu, ne ostvaruju brojna od temeljnih ljudskih prava. Problemi restriktivnih politika i nevoljkosti institucija ogledaju se u dostupnosti obrazovanja, sudjelovanja na tržištu rada, stambenim pitanjima i pitanjima zdravstvene zaštite. Suprotno međunarodnim konvencijama i zakonskim odredbama, i dalje su tražitelji azila pritvoreni u Prihvatnom centru za strance u Ježevu.

Ozren Žunec je na predstavljanju kuharice Okus doma naglasio da projekt uključuje u društvo one koji su lišeni svega osim mogućnosti zadovoljenja osnovnih bioloških potreba. Na ovaj način, pripremom hrane, azilanti i tražitelji azila “bivaju priznati u svojoj ljudskosti”. I naravno, više ne moraju jesti sami. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Objavljeno
Objavljeno

Povezano