Odati počast drugom umjetniku

Knjiga Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer kulminacija je hommagea kojim su Vlasta Delimar i Milan Božić slavili život i rad nezaboravnog umjetnika.

gotova_delimar_bozic_630
Vlasta Delimar i Milan Božić godinama su dijelili svoju profesionalnu kreativnost kao i svoj privatni život s Antoniom Gotovcem Lauerom. Stvarajući prema Gotovčevom fenomenološkom pristupu umjetnosti, u kojem je stvarni svijet oko pojedinca, umjetnička upotreba predmeta (uključujući i vlastito tijelo) kakvima jesu radije nego da stvaraju iluziju, trojica umjetnika elaborirala su svoje koncepte privatnih performansa. Dijelili su svoje obroke, svoja otkrića, svoje muke i privatnost sa znatiželjnom i ponekad zbunjenom publikom dopuštajući pri tom nove kontemplacije o tome što to znači pronaći sebe kao svjesnog stvarnog svijeta gdje se međusobni odnosi i višestruka iskustva miješaju sa svakodnevnim životom, ili prikladnije, “svakodnevnom umjetnošću”.
Nakon Gotovčeve smrti u lipnju 2010., Delimar i Božić odali su počast svom prijatelju i velikom umjetniku – iako prema Delimar, “odati počast drugom umjetniku nikad nije jednostavno” – serijom performansa pod nazivom Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer, predstavljenih tijekom 2011. na mnogim lokacijama gdje je Gotovac izvodio tokom svog života diljem Hrvatske i inozemstvu, u Veneciji, Londonu, Parizu i Beogradu.
Kako je ciklus stigao do svog kraja, Vlasta Delimar odlučila je proširiti opseg iskustava putem knjige koja će obuhvatiti serije performansa s nikad objavljenim fotografijama, unosima iz njenog privatnog dnevnika kao i pisanim sjećanjima Gotovčevih suradnika. Knjigu Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer izdaje Festival Perforacije (udruga Domino), a bit će promovirana 9. veljače, na Gotovčev rođendan, u Kinu Europa, s projekcijom istoimenog filma u 19.30 sati.
“Ono što su Vlasta Delimar i Milan Božić napravili sa sjećanjem na Antonia Gotovca Lauera je interesantna i rijetka počast drugom umjetniku i prijatelju s kojim su dijelili svoje živote. Imamo pogled u privatni svijet jednog od najvećih konceptualnih umjetnika kroz prizmu performativne umjetničke privrženosti njegovih najbližih i vjernih prijatelja”, zapisao je Zvonimir Dobrović, su-urednik knjige.
Vlasta Delimar rođena je 1956. u Zagrebu. Završila je školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu (odjel grafike), te studirala povijest umjetnosti i etnologiju. Sudjelovala je u osnivanju Art magazina 1975. u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice umjetnika. Izvela je tridesetak različitih performansa, napravila pedesetak samostalnih i oko 200 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.  Danas je voditelj umjetničke organizacije Moja zemlja, Štaglinec. Ne podržava identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji, religiji, političkoj stranci ili državi. Zalaže se za ljudska prava, slobodu individue, poštivanje različitosti i ekološku svijest.
Milan Božić, rođen je 1958. u Zagrebu. Završio je školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. te potom studirao elektrotehniku. 1982. zaposlio se u tvornici Sintal (sinter metala). Od 1986. do 1991. aktivan je u Aero klubu Zagreb (sportski pilot / zrakoplovno jedriličarstvo). Dragovoljac je domovinskog rata, a također je bio i nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija – bojna) na HVU, te časnik HV u Ministarstvu obrane RH. Ratni je vojni invalid. Od 1999. radi performanse zajedno s Vlastom Delimar i samostalno. Prvi zajednički performans Razgovor s ratnikom ili žena je nestala izveden je 1999. godine u zagrebačkoj Tvornici. 
Izvor: Perforacije

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano