O toleranciji

Najavljen je program šestog izdanja Festivala židovskog filma.

Everest_uspon_za_mir_630

Ovogodišnje izdanje Festivala židovskog filma bit će održano od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Ovaj festival već šestu godinu za redom filmom educira domaću publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu te zagovara multikulturalni dijalog i zajedničke vrijednosti kao temelj uspješnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima. Ovogodišnji tematski fokus je tolerancija što je ujedno i zajednički nazivnik ukupno 54 filma različitih žanrova koji će biti prikazani u sklopu programa. 

Iz odabira dokumentaraca ove se godine izdvaja film Nickyjeva obitelj, u kojem slovački autor Mateja Minača donosi priču o Britancu Nicholasu Wintonu koji je neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata organizirao spašavanje gotovo sedam stotina češke i slovačke djece. Zagrebačka publika moći će pogledati i dokumentarni film Everest: Uspon za mir američkog redatelja Lancea Trumbulla o devetero “penjača za mir” različitih vjera i kultura koji se penju na vrhove najviših planina na svijetu. Dragocjeni život je dokumentarna priča izraelskog dopisnika iz Gaze, Shlomija Eldara, o četveromjesečnom Palestincu kojem je neophodna transplantacija koštane srži, a koju je moguće obaviti isključivo u izraelskoj bolnici. 

Festivalski večernji termini rezervirani su za dugometražne igrane filmove: njemački film Izgubljeno vrijeme redateljice Anne Justice neobična je ljubavna priča smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. Američki film Dug, uspješnog redatelja Johna Maddena, donosi priču o troje umirovljenih agenata izraelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. kada su u Istočnom Berlinu tragali za nacističkim ratnim zločincem. 

Uz filmski program, Festival židovskog filma uključuje niz popratnih sadržaja, između ostalog i International Talent Workshop – edukativnu filmsku radionicu u sklopu koje će desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta u razdoblju od 17. do 26. svibnja snimiti dva kratkometražna filma. Također, Film židovskog filma čine i Edukacijska jutra, niz predavanja koji je pokrenut kako bi se učenicima i studentima približila tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ovogodišnji program uključuje dva edukacijska jutra: 21. svibnja u 12 sati u kinu Europa održat će se program pod vodstvom Johanna Chapoutota, nagrađivanoga francuskog stručnjaka za povijest nacionalsocijalizma te predavača na sveučilištu u Grenobleu. Isječcima iz dokumentarnih i igranih filmova Chapoutot će pokazati u kojoj je mjeri nacističko vodstvo koristilo filmski medij kao propagandno sredstvo te kako se kritičkim promatranjem tako snimljenih filmova može razotkriti manipulacija gledatelja i spriječiti širenje nacizma. Drugo Edukacijsko jutro bit će održano 24. svibnja u kinu Europa u 12 sati. Tada će biti prikazan film Posljednji let Petra Ginza, inspirativna priča o mašti i kreativnom izričaju dječaka u zloglasnom logoru Theresienstadt. Poslije filma uslijedit će predavanje Branka Lustiga, sklopu kojega će biti govora o njegovu iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen. 

Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan. Detaljan raspored projekcija potražite ovdje

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano