O Srđu u Ljubljani

Ljubljanska Galerija P74 u lipnju planira postaviti izložbu o inicijativi Srđ je naš!.

srd_je_nas_prosvjed_630

Dubrovački umjetnik Slaven Tolj u lipnju će u ljubljanskoj Galeriji P74 predstaviti inicijativu Srđ je naš! te istoimenu izložbu koja će biti organizirana od 8. do 29. lipnja. Pod povikom Srđ je naš! krije se projekt dubrovačkih umjetnika, građana i aktivista koji na različite načine tematiziraju agresivno prisvajanje i privatizaciju javnog prostora, nekontrolirane prostorne politike i isključivanja građana iz procesa odlučivanja o prostornim vizijama i razvoju Dubrovnika.

Ukazujući na paradigmatski primjer tranzicijske akumulacije velikog bogatstva u rukama utjecajne manjine, inicijativa Srđ je naš! propituje temeljne poluge demokratskog odlučivanja u društvu te predstavlja radikalnu kritiku neodgovorne politike zajedno s konkretnom političkom akcijom. Aktivisti ove inicijative smatraju da je plan o gradnji golf parka na Srđu samo paravan za gradnju apartmanskog naselja na jedinom preostalom prostoru za širenje Dubrovnika te ništa drugo nego uzurpiranje javnog prostora od strane interesnih skupina i na štetu građana Dubrovnika. Podsjetimo, na Srđu je prvobitno planiran sportsko-rekreacijski centar za sve građane, no taj je projekt kasnije pretvoren u ekskluzivni golf park i naselje s vilama i apartmanima. U 2003. godini vrijednost projekta je procijenjena na 90 milijuna eura, da bi dvije godine kasnije je narasla na čak 230 milijuna eura. Nakon intervencije Ive Sanadera, koji je Srđ proglasio “projektom od nacionalnog interesa”, vrijednost je povećana na 900 milijuna eura. Projekt se sada procjenjuje na 1,2 milijarde eura.

Slaven Tolj u Ljubljani će govoriti o genezi inicijative te o umjetničkim i građanskim akcijama koje su tijekom godina dovodile u pitanje kontroverzni projekt, kao i o pritiscima i prijetnjama s kojima se aktivisti svakodnevno susreću. Galerija P74 djeluje pri Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E.

Izvor: Seecult

Objavljeno
Objavljeno

Povezano