O političkome na drugačiji način

Hrvatsko izdanje Le Monde diplomatique prvi je projekt KopMedije, zadruge osnovane s ciljem pristupanja temama novinarstva i medija iz kritičke perspektive.

lmd_hrvatsko_izdanje_630

Piše: Matija Mrakovčić

Le Monde diplomatique međunarodna je mreža novina koja međunarodne političke i društvene procese analizira iz kritičke perspektive s fokusom na ”slijepu pjegu” razarajuće liberalne dogme, upozoravajući na opasnosti takozvanog ”sukoba civilizacija”. U siječnju 2012. Le Monde diplomatique izlazio je u 47 međunarodnih izdanja na 28 jezika i prodavao se u 2,4 milijuna primjeraka diljem svijeta. Od siječnja 2013. njima se pridružuje i hrvatsko izdanje koje će izlaziti prvenstveno u tiskanom obliku. Hrvatsko izdanje Le Monde diplomatique prvi je projekt KopMedije, zadruge osnovane s ciljem da temama novinarstva i medija pristupa iz kritičke perspektive. KopMedija zadruga je koja zasad broji desetak članova, a uključuje profesionalne novinare te aktiviste i teoretičare društva.

O hrvatskom izdanju Le Monde diplomatique razgovarali smo s Andreom Milat, članicom KopMedije, koja ističe da je LMD pokrenut zbog nezadovoljstva načinom na koji se u hrvatskim medijima obrađuje područje vanjske politike. ”LMD odnosno Diplo, kako ga zovu Francuzi da bi ga razlikovali od Le Monde iz kojeg je Diplo potekao, novine su za one koje zanima kritička perspektiva koju mainstream mediji više ne pokrivaju. U LMD-u možete čitati o industrijskim uvjetima trećeg svijeta, o medijskoj slici koju vam srednjestrujaški mediji nikad neće prikazati, o politici koja je više od pobrojavanja posjeta nekog političara nekom drugom političaru. U hrvatskom izdanju, trideset posto je tekstova domaćih autora, a sedamdeset posto tekstova prevedeno je iz francuskoga izdanja. Radi se o ugovornoj obvezi koja je bila uvjet za dobivanje licence. LMD izlaze u pedesetak zemalja diljem svijeta i često su izdavači upravo zadruge jer nijednom izdavaču LMD-a nije primarni cilj stjecanje dobiti, već ispunjavanje javne funkcije pravovremenog i točnog informiranja te obrazovanja čitateljstva”. Tekstovi koji će biti objavljeni u prvome broju vezani su uz Hrvatsku, poput teksta Mislava Žitka o strukturnim problemima postsocijalističkih ekonomija, uključujući i Hrvatsku, teksta Primoža Krašovca o recentnim slovenskim pokretima, te tekst glavnog urednika hrvatskog izdanja Stipe Ćurkovića o težnji ”bijega s Balkana” i ”postajanja Europom” kao ključnim momentima u hrvatskoj tranzicijskoj ideologiji.

Prva tiskovna konferencija hrvatskog izdanja Le Monde diplomatique bit će održana u ponedjeljak, 28. siječnja, u knjižnici Bogdana Ogrizovića s početkom u 12 sati.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano